Medic ATI, resemnat: «Mă rog doar să fac forma ușoară, să nu consum resursele, și așa puține»
Criza infectării cu noul coronavirus nu a explodat încă în România, dar sute de cadre medicale au fost declarate deja pozitive sau se află în izolare la domiciliu. Multe altele, care au intrat în contact cu persoane bolnave, au așteptat zile întregi să fie testate.
Medici, asistente și infirmiere de la spitale din România declară că se simt extrem de expuși în fața infecției cu noul coronavirus, că le lipsesc echipamentele de protecție, că lipsesc procedurile, că nu sunt testați, dar și că pacienții îi mint de multe ori, ceea ce îi expune și mai tare.
Corpul medical se prezintă astăzi efectiv ca o sită prin care virusul poate trece cu ușurință
”Nu ne sperie perspectiva întâlnirii cu coronavirusul, până la urmă, ca medici, acceptăm că putem fi expuși, că noi suntem zidul de care sa se izbească valul îmbolnăvirilor.
Numai că acest zid nu este unul ferm, puternic, întărit cu mijloace de apărare serioase. Nu e un scut. E doar o sită, prin care virusul poate trece cu ușurință, căci contagiozitatea lui este una teribilă. Iar noi, în loc să oprim epidemia, dimpotrivă, o să o răspândim.
E esențială separarea completă a circuitelor de Covid-19, Nu amestecarea pacienților și personalului. Trebuie să tragem concluzii din ceea ce s-a intamplat la Spitalul Gerota, la Spitalul Suceava, personalul e acum infectat și indisponibil pentru luptă.
Și mai e ceva, carantinarea în spitale a personalului medical trebuie evitată. Altfel, contaminarea spațiilor și a oamenilor e foarte riscantă. Trebuie să se pledeze pentru logica testării și protejării personalului sanitar. Dacă ne vom îmbolnăvi noi, ca medici, cine va mai trata bolnavii în țara asta?”, a declarat, pentru cotidianul Libertatea, un cadru medical de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.
Un medic de terapie intensivă, de la un spital din centrul României, a spus că e resemnat în certitudinea că se va îmbolnăvi.
“Mă rog doar doar să fac forma ușoară, să nu consum resursele, și așa puține. Le-am cerut testare masivă, nu se poate (‘nu au de unde’). Le-am cerut echipamente, ‘avem destule’, iar noi ne spălăm măștile”.
Pe secția de ATI a spitalului sunt 15 combinezoane. La nivel de spital, în jur de 100.E un caz fericit, alți colegi de la alte spitale din țară nu au nici atât.
Măști PPE avem doar la combinezoane, pe care le ținem pentru cazurile confirmate, pentru că sunt puține costume. În rest măști chirurgicale, cât le vom mai avea și pe alea. Problema este dacă acum e o transmitere comunitară, oricine poate fi infectat, chiar și asimptomatic. Eu ca anestezist sunt expus oricând intubez un pacient. Nu am de unde să știu, el fiind asimptomatic, dacă e infectat sau nu.
Măști separate FFP2 sau FFP3 nu avem. Am fost dispus să îmi cumpăr, atât pentru muncă, cât și pentru familie, nu am găsit nimic, doar o cutie de chirurgicale pe care am împărțit-o cum am putut”, spune medicul anestezist.
Deocamdată nu au cazuri de Covid-19 la secția de terapie intensivă, dar s-au pregătit pentru când vor veni primii pacienți infectați.
”Noi ne-am organizat între noi și am spus că dacă apare un caz sau când vor apărea cazuri vom închiria un apartament și vom merge acolo să ne odihnim și apoi ne întoarcem la spital. Refuz să mergem acasă la familii”, mai adaugă medicul anestezist.