Timişoara. Un medic rezident, care lucra la ATI, s-a sinucis

Un tânăr de 28 de ani, medic rezident la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Timişoara s-a sinucis duminică seara, în timp ce era acasă.

Medicul a fost găsit inconştient de către mama sa, care a sunat la 112 spunând că crede că fiul ei şi-a injectat o substanţă în venă. 

”Medicul rezident avea 28 de ani. A lucrat pe Covid o bună perioadă de timp, în ultimele zile a lucrat pe ATI normal. Am fost informaţi în această dimineaţă de faptul că acesta a fost găsit decedat în locuinţa sa. Necropsia va stabili ce anume s-a întâmplat.

Colectivul SCJUPBT îşi exprima regretul vis a via de aceasta tragedie nemărginită”, au transmis reprezentanţii Spitalului Judeţean din Timişoara, potrivit tion.ro.

”Suntem devastaţi, colegul nostru, cel mai probabil o victimă a burnout-ului, care a afectat şi de persoanele de la ATI. Suntem devastaţi de durere, era un tânăr de mare perspectivă”, a declarat Dorel Săndesc, potrivit sursei citate. 

Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara a făcut publice datele unui studiu care arată gradul de epuizare a medicilor care lucrează în linia întâi a luptei cu COVID-19. 

Potrivit studiului, 56,37% dintre medicii, asistentele medicale, infirmierele, brancardierii şi restul personalului chestionat, au un nivel mediu sau ridicat de burnout.

În ceea ce priveşte extenuarea emoţională, aceasta se regăseşte în cazul a 55,88 la sută dintre participanţii la studiu. 67,16 la sută dintre angajaţii Spitalului Victor Babeş au declarat că au un grad ridicat de stres, iar 64,22 resimt îngrijorare, faptul că niciodată nu au timp pentru ei, oboseală şi lipsa odihnei.

Un semnal de alarmă este legat de gradul de anxietate. În urma cercetării, s-a constatat o creştere a anxietăţii, nivelul acesteia ajungând la 34,80 la sută.

”Pe lângă datele statistice, care într-adevăr sunt îngrijorătoare, de exemplu, 9,31% la sută dintre cei chestionaţi au şi un anumit grad de depresie.

Ceea ce trebuie remarcat sunt răspunsurile la itemii cu cele mai ridicate cote: nu mă simt odihnit, mă simt la limita puterii, sunt secătuit emoţional, am prea multe lucruri de făcut. Sunt doar câteva dintre exemplele date de colegii mei.

De asemenea, unii colegi au explicat că sunt marcaţi de numărul mare al pacienţilor care au pierdut lupta împotriva COVID în secţia ATI, dar şi de virulenţa cu care loveşte aceste cumplit virus. Alţii au evidenţiat dramatismul cazurilor pe care le-au tratat.

Nu în ultimul rând, un factor important al burnout-ului este munca aproape continuă care ajunge, uneori, la 10-12 ore pe zi, dar şi faptul că cei mai mulţi dintre colegii mei nu reuşesc să se detaşeze de problemele de la spital nici acasă.

Astfel se explică cotele ridicate obţinute şi remarcăm nerespectarea conceptului de echilibru ȋntre muncă şi viaţa personală”, spune Dana Biriş, psiholog clinician-psihoterapeut, Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babeş” Timişoara.