Medic despre cazul fetei de 21 de ani: Efectul facultății și rezidențiatului la mișto, al lipsei de exigență, al promovării proștilor, al gonirii valorilor

Într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, medicul Constantin Cucu, asistent universitar la Universitatea "Carol Davila" din București, a reacționat la povestea tragică a fetei de doar 21 de ani care și-a pierdut viața în urma infecției cu COVID-19, nefiind internată la spitalul din Pitești.

"Se pare ca o fata de 21 de ani a murit, cu zile, chiar de Covid, la portile spitalului din Arges.

Nimeni nu a testat-o la timp, nu a internat-o, nu i-a pasat, nu s-a gandit ca taica-sau era internat acolo cu Covid, ca maica-sa murise de aceeasi boala, ca poate e grav sau poate merita sa traiasca.

Fata, cu saturatie 60 % (adica asfixiindu-se intr-un mod evident si masurabil) a fost trimisa in noapte de medicii de acolo.

Adevarul este ca e iulie. Perioada anului cand ne omoram copilele. Anul trecut era Dinca, la Caracal. Anul asta altii, cica medici. Care, ce e drept, nu au ars-o in butoi, nici nu au violat-o. Explicit.

Sa nu internezi o fata de 21 de ani care trage sa moara nu mai este de mult o chestiune de manager. De conditii proaste.

Reformulez, sa nu internezi pe oricine care trage sa moara, care se sufoca, care sufera, nu e o chestie de management. De regulament. De stress, de combinezon, de ghinion, de oboseala, de lipsa de manual. Nu e o chestie de interes, de spaga, de salariu.

E o chestiune de prostie. De incompetenta. De lipsa informatiilor bazale.

Este efectul tardiv al facultatii la misto, al rezidentiatului la misto, al lipsei de exigenta, al promovarii prostilor, al gonirii valorilor.

E tot ce ne-a mai ramas pe aici pentru sanatatea noastra. Asta si moastele sfintei Paraschiva.

In contextul in care tara da sute de milioane pe cazul de Covid, in care medici-eroi cu logoree explica prim time zi de si cum e cu masca, cu asimptomaticii, cu cei ce refuza internarea, cu boala si cu lumea in care traim, sa moara o fata nevinovata netratata, gonita ca un caine de la spitalul unde agoniza taica-sau este intolerabil.

Este enervant. Iti vine sa pui bombe.

Dar asta meritam. Asta meritam cata vreme tacem si lasam prostii, nesimtitii, ciocoii, pseudosomitatile sa prospere.

Nu exista explicatie valida pentru ce s-a intampkat la Pitesti. Nu exista circumstante atenuante. Nu exista "refuz semnat de a se interna", nu exista nici cea mai mica posibilitate ca cineva din cei care au vazut-o pe fata sa isi fi facut treaba.

E doar jale, nu numai a familiei ci a noastra a tuturor ca traim in aceasta tara", a scris medicul Constantin Cucu pe pagina sa de Facebook.

______________

Un bărbat și-a pierdut, în doar o săptămână, atât fiica cât și soția, ambele infectate cu coronavirus. Fiica de 21 de ani a decedat luni, la Spitalul Județean din Pitești la o săptămână după ce murise mama ei.

Unchiul tinerei povestește că medicii nu au testat familia deși mama era intubată la secția ATI a spitalului. Tânăra ar fi fost testată la Pitești pe data de 20 iulie, abia după ce a început să aibă simptome, iar a doua zi a primit testul pozitiv pentru COVID-19. I s-a recomandat să urmeze un tratament acasă dar starea ei s-a înrăutățit.

A ajuns pe 26 iulie la spitalul județean, transferată de la spitalul municipal din Câmpulung. A ajuns la Pitești în stare conștientă, câteva ore mai târziu a fost intubată, iar a doua zi pe 27 iulie a decedat.

În tot acest timp, tatăl fetei a așteptat în curtea spitalului, a cerut să fie testat, a fost testat abia miercuri.

Directorul medical al Spitalului Județean Argeș, acolo unde au murit mama și fiica spune că fata a refuzat internarea și că a plecat acasă pe semnătură.