Un medic stâlcit în bătaie de un boxer şi-a iertat agresorul în schimbul a două fapte bune înaintea de Sărbătorilor de Iarnă

13 Dec 2018

O soluție a unui proces desfășurat la Iași pare desprinsă din cele ale judecătorului Frank Caprio, celebru în toată lumea datorită show-ului Caught in Providence.

Medicul anestezist Daniel Rusu, din Iași, a fost agresat pe 19 august 2015. Se afla în staţia de autobuz şi vorbea la telefon cu soţia sa, când un şofer nervos a fost enervat de faptul că nu s-a ferit mai repede din faţa maşinii lui. Conducătorul, Iulian Cosmei, a coborât şi l-a lovit cu pumnul în faţă de mai multe ori, până ce medicul a căzut.

Scenele violente s-au petrecut de faţă cu zeci de martori, unul dintre aceştia sunând la 112. La faţa locului a ajuns atât un echipaj de Poliţie cât şi unul al Ambulanţei. Rusu a ajuns la spital cu trei fracturi la nivelul oaselor feţei, potrivit actelor medicale depuse la dosar, respectiv baza orbitei, maxilarul şi osul zigomatic.  

La trei zile după agresiune, medical a fost supus unei intervenţii chirurgicale de reconstrucţie a oaselor feţei, procedură în cadrul căreia s-au folosit şuruburir şi sârmă de oţel. 

A fost nevoie de trei ani pentru ca anchetatorii din Iaşi să îl trimită în judecată pe Iulian Cosmei, care a recunoscut şi regretat fapta comisă în august 2015, lucru demonstrat de și de faptul că la 10 minute după comiterea faptei s-a întors să să vadă în ce stare se afla medicul și și-a cerut scuze, motivând că era nervos, din cauza faptului că se afla în perioada premergătoare nunții sale .

În instanță, doctorul Daniel Rusu a fost de acord să se împace cu agresorul său, Iulian Cosmei, în schimbul a două fapte bune, pe care acesta să le facă înaintea de Sărbătorilor de Iarnă.

Nici Cosmei şi nici Rusu nu au dorit să comenteze public împăcarea din instanţă. 

”Clientul meu, domnul doctor Daniel Rusu, a înţeles faptul că rolul procesului penal nu este doar de a pedepsi vinovatul, ci şi de a preveni alte fapte sociale negative. În prag de sărbători l-am îndrumat pe domnul Cosmei să-şi îndrepte fapta social negativă cu alte fapte pozitive”, a declarat Sandra Grădinaru, avocata anestezistului. Ea a mai precizat că medicul i-a impus agresorului său să nu mai comită fapte ilicite pentru a-l ierta. 

Iulian Cosmei a demonstrat, ieri, în instanţă, că a achitat 1.000 de euro familiei Ana Mariei Tănasă, o fată de 18 ani, din comuna ieşeană Valea Lupului, care este paralizată la pat de trei ani după ce a fost lovită, în 2015, pe o trecere de pietoni, de un comisar de la Garda de Mediu. Cosmei a ajuns la adolescentă prin intermediul avocatului medicului Rusu, care o reprezintă şi pe Ana Maria.

O colegă de breaslă de-a lui Daniel Rusu a fost ajutată cu aceeaşi sumă de Cosmei. Sabina Dorofte este un medic rezident la Iaşi care a fost diagnosticat cu tumoră cerebrală şi care are nevoie de ajutor pentru intervenţiile medicale. 

SHARE