Medic în pandemie, după o întâmplare la magazin: Pe drum spre casă mi-a venit să plâng

08 Iul 2020 | scris de Monica Pavelescu

O întâmplare povestită pe Facebook de un medic de la Spitalul Municipal Ploiești ne înfățișează o fractură petrecută în adâncul mentalului colectiv, asaltat de informații contradictorii despre pandemia produsă de coronavirus.

Medic în pandemie, după o întâmplare la magazin: Pe drum spre casă mi-a venit să plâng

Întâmplarea trăită de medicul ploieștean Diana Decean, medic specialist în psihiatrie, a fost cu siguranță experimentată și de mulți alții, care la rândul lor nu pot înțelege de ce e atât de greu să porți o masă de protecție în spațiu închis, doar câteva minute sau de ce gestul este descalificant pentru un român dar pentru un japonez, nu...

”Am coborat la minimarketul nonstop de langa bloc sa iau fructe si tigari. Un afis mare pe usa - in aceasta unitate purtarea mastii este obligatorie.

Niciuna dintre vanzatoare nu purta masca, niciunul dintre obisnuitii locului - "gospodine" venite in capot dupa o sticla de cola si trei napolitane, baietii in maieu de smecher veniti sa-si ia doza zilnica de bere si seminte.

"Aveti pe usa semn de masca obligatorie", am deschis eu conversatia. S-a pornit o furtuna verbala din toate partile, ce masca, ia mai lasati-ne, ce Covid? Lucrez in domeniu, le-am zis, e real, sunt oameni bolnavi.

Nah, stiu eu zice capotul, mi-a zis cineva din judetean (adica intelegeti, de la sursa) ca le da 10000 euro de caz sa-i faca covid si vii si morti. Nu exista bolnavi, spitalele sunt goale, nu ne mai prostiti, ce ne credeti fraieri? Vreti sa ne nenorociti pe toti, nu va mai ajunge... etc.

Toata ura era indreptata asupra mea si a mastii mele, vanzatoarea, si ea foarte vocala, m-a servit in scarba, deja eram probabil in cardasie cu aia, poate chiar dintre cei care halim bani europeni in loc de mic dejun, pranz si cina.

Tratez de peste douazeci de ani, printre altele si paranoia, delirul sistematizat, tematic, impenetrabil, prin definitie, la contraargumente si paralel cu un rest de gandire cvasinormala in ce priveste cotidianul.

Ce faci insa cand nu ai in fata o singura persoana cu un sistem de credinte rupt de realitatea testabila, ce te faci cand esti inconjurat de acest delir rupt de realitate.

Ce te faci cand TU esti din ce in ce mai singur (de dragul argumentului, dar intelegeti ce vreau sa spun) si ceilalti cu "realitatea" lor sunt din ce in ce mai multi? O experienta interesanta daca vreau sa invat ceva din ea.

Am invatat cum se simte frustrarea celui care este singur impotriva tuturor. Singur, cu " adevarul" lui real sau delirant. Frustrarea este aceeasi. Pe drumul spre casa mi-a venit sa plang...”, a povestit medicul Diana Decean pe Facebook.


CLICK - Follow us on Google News