Mesajul unui medic înainte de a muri de COVID-19, după ce și mama sa a murit de aceeaşi boală cu o lună înainte

Autor:

Data:

Familia unor intelectuali botoşăneni a fost marcată de o dublă tragedie. Tabita Nevinglovschi, o profesoară de la un liceu de elită al Botoşaniului, precum şi fiul ei, medic psihiatru, au decedat de COVID-19 la numai o lună distanţă, în urma unei forme foarte agresive a bolii. 

Tabita Nevinglovschi a decedat pe 2 aprilie din cauza complicaţiilor suferite în urma infectării cu SARS-COV 2.

La nici o lună distanţă, fiul ei, psihiatrul Radu Nevinglovschi era depistat pozitiv. Evoluţia bolii a fost rapidă şi agresivă.

Pe 14 mai, Radu Nevinglovschi a murit într-un spital din Bucureşti acolo unde fusese transferat cu o aeronavă din Botoşani, după ce intrase într-o faza critică. Avea 48 de ani. 

Cu o lună înainte de muri de COVID-19 medicul botoşănean transmitea pe blogul său un mesaj cu valenţe filosofice şi multe întrebări, unele aparent retorice.

Articolul a fost scris la o săptămână de la moartea mamei sale, dar a fost datat, în mod deliberat, pe 7 martie, de Ziua Mondială a Sănătăţii.

Textul este intitulat ”Ce se întâmplă, doctore?” tratează problematica COVID-19 din perspectiva unui medic, mai ales a unui psihiatru.

”Din martie 2020 se întâmplă pe toată planeta. Voi ştiţi mai bine. De atunci populaţia globului a început să se teamă. Frica a cuprins din ce în ce mai mulţi oameni şi s-a amplificat progresiv ca pondere, ca intensitate şi ca forme de manifestare. De ce se teme lumea? Voi ştiţi mai bine.

Unii se tem de ceva iar alţii de altceva. Mai sunt şi unii care au anxietăţi doar gândindu-se la ce se poate ajunge. Este aşa? Voi ştiţi mai bine.

Lumea, sau cel puţin o parte, a început să fie speriată de sistemul medical. Se teme să se mai adreseze medicului. Trăieşte o angoasă permanentă numai la gândul că ar putea să ajungă pe un pat de spital. Sau nu-i aşa? Voi ştiţi mai bine.

Ce decurge de aici? Indiferent de boala sa, omul amână solicitarea asistenţei medicale calificate, doftoricindu-se cum ştie şi cum poate: informându-se de pe net, de pe la rude, de la prieteni sau vecini.

Foloseşte leacuri naturiste, poţiuni, pase energetice sau terapie online. Uneori sunt întrebuinţate şi pastile din sertarul bunicii. Unii, pur şi simplu, tratează suferinţa cu stoicism. De ce procedează omul în acest mod? Voi ştiţi mai bine.

Ce urmează apoi cu cei care s-au tratat aşa? Unii se vindecă, alţii se ameliorează, unii mor iar o parte ajunge în cele din urmă la spital. În ce stare soseşte omul la spital? Cu ce vine el? Când şi dacă mai ajunge, este în stare gravă. Dacă starea e gravă, unde este el internat? Voi ştiţi mai bine.

La ce situaţie se ajunge astfel? La supraaglomerarea secţiilor de un singur profil şi golirea treptată a celorlalte? Voi ştiţi mai bine.

Ce se întâmplă mai departe? Oamenilor le este din ce în ce mai frică şi evită mai abitir spitalele. Şi dacă mai ajung acolo, ajung în stare din ce în ce mai gravă. Unde duce asta? De ce se tem oamenii de doctori? Voi ştiţi mai bine.

Mai sunt oameni sănătoşi? Voi ştiţi mai bine.

Dacă eşti sănătos, ce trebuie să faci? Voi ştiţi mai bine.

Înnebuneşte lumea? Voi ştiţi mai bine”, scria medicul psihiatru pe blogul său.

Leave a Comment