Un medic român stabilit în Germania explică: «Vă minunați de rata mică a mortalității COVID-19 aici?»

16 Mar 2020 | scris de Monica Pavelescu

Sistemul de asigurare a sănătății din Germania are cele mai multe locuri de terapie intensivă din Europa, 28.000, de 10 ori mai multe decât România, la o populație de patru ori mai mare, conform celui mai recent anunț al ministerului Sănătății de la București, care poate dota complet aproximativ 2.500 de paturi de ATI cu ventilatoare și celelalte echipamente necesare.

Un medic român stabilit în Germania explică: «Vă minunați de rata mică a mortalității COVID-19 aici?»

Până în prezent, în Germania s-au înregistrat 6.215 de cazuri confirmate de infecție cu noul coronavirus și 13 decese, provocate de Covid 19.

”Vă minunați de rata mică a mortalității COVID-19 aici”, spune un medic român stabilit în Germania, pentru cotidianul Libertatea. Motivul? ”Pacienții sunt luați foarte în serios!”.

Cum e întâmpinată în Germania, din punct de vedere medical, problema creată de pandemia cu noul coronavirus?

”Dacă pacienții au simptome respiratorii și sunt în grupele de risc, aceștia sunt internați și monitorizați prin telemetrie sau prin IMC” (InterMediate Care – o secție intermediară între o secție normală și una de terapie intensivă - N.R.). Monitorizarea pacienților ca scop ca orice schimbare în starea pacienților să ducă automat la o mutare mai rapidă pe terapie intensivă, explică un doctor român, care lucrează în Germania, aproape de una dintre zonele în care pandemia se manifestă puternic.

În schimb, pacienții care nu sunt în grupe de risc sunt ținuți departe de spital, cu ajutorul asistenței oferite de medicii de familie.

Prin comparație, în România, mai mulți medici de familie au subliniat faptul că se simt invadați de pacienți panicați, care ar putea fi infectați, iar pe rețelele de socializare au apărut afișe prin care li se recomandă oamenilor să își sune medicul de familie, în loc să meargă pentru consultații la cabinet. 

Asta în ciuda faptului că procedura recomandată de OMS, ce-ar trebui aplicată și în România, ar fi ca medicul de familie să fie primul consultat și el să evalueze simptomele și să recomande eventualul apel la 112.

În orașul german în care medicul român locuiește, la mai puțin de 100 de km de zona roșie, s-a deschis o linie telefonică unde pot suna cei care cred că sunt infectați cu coronavirus. E vorba de un hot-line la nivelul localității, nu unul național.

”Dacă medicul consideră că este cazul efectuării unui test, s-a înființat o unitate mobilă care ia probele de la pacient de acasă. E luat in evidentă și înștiințat in 20-36 de ore”, spune doctorul român.

”În weekend, pacienții suspecți sunt trimiși la spital. Așteaptă afară într-un cort. Li se iau datele și medicul le ia probele. Contactul cu pacientul e minim. La cei fără risc nici măcar nu se măsoară parametrii vitali. Pe de altă parte se consideră că ce povestește pacientul în scurtul contact de la predarea cardului de asigurat (pentru luarea in evidență) este 100% adevărat”, mai precizează medicul.

Doctorul mai spune că măsurile de protecție sunt departe de a fi perfecte - de exemplu, asistentul medical care ia cardul de asigurat al pacientului, și prin urmare intră în contact direct cu el, poartă o simplă mască. De aceea, ca metoda suplimentară de protecție se încearcă minimizarea contactului cu pacientul, dacă acesta e într-o stare relativ bună, nu i se mai ia temperatura. 

Medicul român mai crede că o altă potențială explicație pentru rata redusă a mortalității cu care apare Germania în statistici, este că pacienții nu mai sunt testați post-mortem. Prin urmare, sunt persoane care, oficial, au decedat din cauza unor pneumonii, dar adevărata cauză ar putea fi putea fi Covid-19.

”Germania e cu 2-3 săptămâni în urma Italiei, ca rată de creștere a infecției. Dar se va ajunge și aici la o situație critică. În schimb, față de italieni, Germaniei are avantajul că are cele mai multe paturi de terapie intensivă din UE”, este de părere doctorul.

Chiar și în condițiile precizate, Germania este vulnerabilă în fața expansiunii pandemiei prin lipsa de personal medical, în prezent, în sistem fiind un deficite de circa 17.000 de asistenți medicali. De aceea, în destule cazuri se trece peste eventuala infecție a mediului clinic sau a personalului medical.

Cel mai bun prieten al medicului român lucrează la un spital de lângă Strasbourg, în nord-estul Franței, o zonă roșie. Unul dintre pacienți, internat la finalul lui februarie, a fost tratat inițial de pneumonie. A stat o săptămână pe secție și alte trei săptămâni la terapie intensivă. Abia după deces și-au dat seama că fusese infectat cu coronavirus. 

”Din punct de vedere pur epidemiologic, secția respectivă trebuia închisă. Nu s-a întâmplat asta. Nu poți să renunți la atata personal dintr-o data. Nu îți permiți asta”.

A existat un caz concret și în spitalul în care activează - un italian diagnosticat cu Covid-19 fusese consultat la urgență de o asistentă. Aceasta trebuia să intre în izolare la domiciliu. Dar asta nu s-a întâmplat.

”Se va ajunge la o situație destul de gravă în privința personalului medical. Ei vor fi în curând cei mai infectați”, spune medicul. 

De astăzi se vor închide școlile și grădinițele în Germania. 

”Pentru familiile ale căror membri lucrează în totalitate în serviciile de urgență (poliție, sănătate, pompieri) se va institui un serviciu special pentru supravegherea copiilor.”

El și soția lui, ambii medici, se încadrează aici. Celelalte familii trebuie să se descurce pe cont propriu. Comunitatea se autoorganizează. ”De exemplu, există deja mame casnice care sunt dispuse să preia până la maxim cinci copii din cercul de prieteni în supraveghere”, explică bărbatul.


CLICK - Follow us on Google News