3dots.ro

Medic român stabilit în UK: «Este sigur un om că iese viu dintr-un salon din România?»

Medic român stabilit în UK: «Este sigur un om că iese viu dintr-un salon din România?»

Roxana Hotoboc este medic la Departamentul de Urgenţe din cadrul Spitalului ”St. Thomas“ din Londra, unul dintre cele mai mari din Marea Britanie.

Medicul român a primit de două ori distincţia de ”cel mai bun angajat” al spitalului londonez, unde lucrează aproximativ 17.000 de persoane, diploma acordându-se în fiecare lună pe baza propunerilor angajaţilor şi a votului acordat de conducerea spitalului.

De asemenea, la sfârşitul anului trecut, ea a primit diploma de excelenţă în activitate din partea conducerii spitalului.

Roxana Hotoboc a plecat din România la vârsta de 47 de ani, după ce ocupase şi postul de director al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Gorj, fiind înlocuită din funcţie pe criterii politice.

Spune că a decis să emigreze ca urmare a mai multor dezamăgiri profesionale pe care le-a trăit.

”A fost foarte greu să îţi rupi viaţa în două şi să o iei de la capăt. Nu pot să văd Marea Britanie drept «acasă», am plecat târziu. Însă nu acelaşi lucru pot să-l spun despre copiii mei, care au plecat acolo atunci când erau adolescenţi şi care s-au integrat mult mai uşor.

Eu aştept să mă întorc în ţară, dar copiii mei aşteaptă să vină în concedii acasă. Îmi doresc să trăiesc ultimii ani ai vieţii acasă, în comuna Turcineşti – aici este locul meu“, spune Roxana Hotoboc într-un interviu acordat cotidianului Adevărul.

Medicul român a reuşit să se adapteze rapid în sistemul medical din Anglia şi chiar a fost remarcată pentru modul în care şi-a făcut meseria.

”Nu mi-a fost greu să răzbesc acolo. M-am simţit bine la locul meu de muncă. Am fost relaxată. Îmi place să muncesc, îmi place ceea ce fac şi îmi place profesia pe care am ales-o.

Nu mă aşteptam să fiu apreciată în acest fel. Ştiam că departamentul unde îmi desfăşor activitatea este mulţumit de munca mea şi că cei de acolo se bazează foarte mult pe mine, pentru că îmi transmit acest lucru“, mai spune Roxana Hotoboc.

Doctorul român afirmă că în sistemul medical din Anglia, pacientul este pe primul loc, iar cadrele medicale trebuie să fie mereu cu zâmbetul pe buze şi la dispoziţia pacientului. 

”Există un cod de conduită. Acolo nu este permis să nu fii respectuos sau calm cu pacienţii şi trebuie să arăţi compasiune faţă de boala pe care o au – face parte din educaţie şi aşa sunt formaţi.

Nu contează că sunt prost dispuşi, că-i doare capul sau că au avut vreo supărare acasă. Când vin la serviciu, toţi trebuie să fie respectuoşi, să zâmbească, să fie calmi şi foarte compasionali cu pacienţii.

Pacientul este primordial şi poate depune plângere dacă nu-i place cum te porţi, cum i-ai vorbit sau cum l-ai consultat“, a povestit Roxana Hotoboc.

”Noi, cadrele medicale, suntem extrem de expuse, pentru că nu te poţi apăra împotriva părerii unui pacient. Dacă a spus că nu i-ai vorbit frumos, este imposibil ca tu să ai dreptate.

Este un risc. Eu nu am primit vreo plângere, dar ştiu colegi care s-au confruntat cu probleme de acest fel. Acolo, să te porţi frumos este o formă de a te proteja“, subliniază medicul gorjean.

În Marea Britanie, pacientul are mereu dreptate în faţa medicului şi, dacă îşi exprimă nemulţumirea, i se adresează scuze de la nivelul conducerii departamentului.

”Pacienţii sunt încurajaţi să-şi exprime feedback-ul pentru că doar aşa punctele slabe sunt cunoscute şi pot fi corectate. În Marea Britanie se merge pe ideea de a face tot ceea ce este bine pentru pacient, iar serviciile să fie de cea mai bună calitate“, a mai adăugat românca.

Dr. Hotoboc spune că din punctul său de vedere, de zeci de ani în România medicul are puterea supremă și este de părere că această optică ar trebui să se schimbe..

”Eu când am făcut Facultatea de Medicină exista ideea că medicul este ca un zeu şi se ştia că trăieşte bine indiferent unde îşi desfăşura activitatea, la ţară sau la oraş. Este o idee care s-a perpetuat, din păcate.

Medicul nu este un zeu. Ai făcut o facultate şi ai învăţat, dar asta a fost alegerea ta, iar dacă îţi faci meseria şi îi salvezi pe oameni eşti plătit pentru asta. Plus că astăzi doctorii sunt plătiţi foarte bine comparativ cu salariile din trecut. Trebuie schimbată această optică“.

Roxana Hotoboc le recomandă tinerilor medici români să facă ceea ce cred că este potrivit pentru ei cu privire la alegerea unei cariere în ţară sau în străinătate:

”Trebuie să-şi aleagă drumul pe care-l consideră cel mai potrivit pentru ei. Nu le spun nici să stea în ţară, dar nici să plece. Eu nu ştiu cum va fi în spitalele din România.

Este clar că este mai bine de cum era atunci când am plecat eu, din toate punctele de vedere – salariile au crescut incomparabil faţă de cum erau când am ales să plec în Marea Britanie“.

Roxana Hotoboc consideră că sistemul de sănătate din România se află în suferinţă, iar principala responsabilitate pentru această situaţie o poartă oamenii politici care s-au perindat la putere.

”Dotarea spitalelor ţine de politic, de ministrul Sănătăţii, de managerii de spitale. Este foarte greu să spun dacă va fi bine. Din ce am văzut, sunt şi oameni serioşi printre ei, dar nu pot să spun despre toţi. Nu toţi au interesul sănătăţii publice“, a precizat doctorul.

Roxana Hotoboc consideră că situaţia din spitalele din România s-a îmbunătăţit în ultimii ani, dar nu suficient pentru ca sistemul de sănătate să funcţioneze aşa cum trebuie:

”Când vezi că ia foc într-o parte şi apoi în cealaltă parte, că mor oameni din cauza lipsei de oxigen, asta nu e bine şi nu ar trebui să se întâmple.

Nu ştiu unde este sursa problemei, mai ales că la conducerea ministerului au venit oameni de la toate partidele. Ce s-a schimbat în bine? Este sigur un om că intră într-un salon şi iese viu?“.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs