Mărturisirea unui medic ATI despre starea sistemul sanitar: „Nu toți medicii sunt șpăgari. Ba chiar, cei la început de drum trăiesc de pe-o zi pe alta în speranța unor vremuri mai bune”

Mărturisirea unui medic ATI despre starea sistemul sanitar: "Nu toți medicii sunt șpăgari. Ba chiar, cei la început de drum trăiesc de pe-o zi pe alta în speranța unor vremuri mai bune"

Mirela Ciobănescu, un tânăr medic specialist ATI, caru o notă de promovare a examenului de specialitate printre primele 10% pe țara, mărturisește, pe pagina ei de Facebook, că a ajuns să trăiască de pe-o zi pe alta, cu speranța unor vremuri mai bune.

„Daca îmi spunea cineva că o să fiu medic specialist ATI şi ăștia vor fi banii mei la 2 luni de la specialitate, cu nota de promovare a examenului de specialitate printre primii 10% pe ţară, nu credeam. Nu e doar realitatea mea, ci a multora dintre colegii mei.

– Nu credeam că mi voi număra mărunțișul din ghiozdan ca să văd dacă pot să îmi cumpăr o cafea în drum spre spital.

– Nu credeam că nu voi avea posibilitatea de a-mi plăti taxele de participare la congresele noastre naționale de ATI, în condițiile în care se dorește actualitate şi profesionalism din partea noastră zi de zi.

– Nu credeam că a scoate un post de medic specialist la concurs într-un spital de stat este un proces atât de anevoios şi nimeni nu îți poate spune cât va dura. Așa că, nici tu nu știi daca lunile următoare te vor prinde tot șomer sau angajat cu carte de muncă.

– Nu credeam şi nu aş fi crezut dacă nu trăiam pe propria-mi piele că fără certificatul de medic specialist eu nu exist şi nu îmi va fi permis să efectuez gărzi pe numele meu nici măcar ca rezident de anul al V-lea, iar în felul asta voi rămâne cu rate neplătite la banca.

– Nu credeam că la vârsta de 30 de ani, după 6 ani de facultate în care am primit bursa de studiu şi după 5 ani de rezidenţiat, cu un examen de specialitate promovat cu media generala de 9.33, eu încă voi fi întreținută de părinții mei şi voi primi pachet de acasă, pentru ca parcursul obținerii actelor de specialist, a obținerii unui post de medic specialist ATI va dura atât de mult.

– Am fost naivă să cred ca examenul nostru european avea să fie cea mai grea parte – de fapt, era singurul lucru care depindea de mine, şi deci, cel mai ușor.

Cât despre restul… rămâne să aflăm.

Așa că, dragi colegi mai mici, poate voi puteți învăța ceva din asta şi veți reuși să schimbați măcar o parte dintre lucruri în favoarea voastră, așa cum trebuie să fie.

E greu să îți menții focusul doar pe ceea ce faci, să muncești cu drag şi spor când tu nu ai ce pune pe masă.

Am făcut aceasta postare din dorința de a arăta că nu toți medicii sunt șpăgari cum se presupune. Ba chiar, cei la început de drum trăiesc de pe-o zi pe alta în speranța unor vremuri mai bune”, a scris tânărul medic pe Facebook.

Reacţii la postare

Postarea medicului a strâns mii de reacţii, iar internauţii au venit cu sfaturi.

Nu vreau să compar dar și ca medic veterinar e bătaie de joc (chiar mai rău, ca la noi sa lucrezi la stat si nu la privat e ceva rar). Și oamenii se comporta pe măsură. P.S. exact aşa sunt eu cu câteva zile înainte de salariu”.

„Din păcate asta e realitatea în țara asta. Nu cred că se va schimba ceva”.

„Speranța aia despre care vorbești e doar o iluzie. Lasă România în urmă. Mergi acolo unde pregătirea profesională și munca îți sunt apreciate. Inclusiv pecuniar. Sunt convins că tot ce spui în postare e 100% real. Plus că întâmplător (sau nu) știu ce e în sistem. Îți doresc mult noroc! Dar mai ales îți doresc curaj! Pentru că ai nevoie de el”.

„Oare tinerii specialiști au dreptul la ajutor de șomaj, până să aibă dreptul de a munci și mai ales până să aibă unde munci? Că între licență și rezidențiat, mai precis între septembrie și februarie tânărul absolvent nu are nici un venit. Si nimănui nu ii pasă. Daca nu ai părinți, ce faci? Eu m-am angajat ca profesoara de engleza la o grădiniță vreo două luni. Chiar am primit propunerea de a fi avansată dacă rămân acolo… desigur pentru un salariu care depășea salariul de medic stagiar (am prins vremea când se făcea un an de stagiu înainte de rezidențiat)”.

„Aşa ceva ești incredibil de profesionistă în tot ce faci şi tu şi alți medici dedicați ca tine sunt tratați de statul Roman atât de josnic . Îmi pare extrem de rău”.

„Sistemul este bolnav și nu-l vei vindeca nici tu, nici eu… de fapt nu cred că vrea să fie sănătos. Sfatul meu, du-te fată dragă și fă-ți un rost sănătos pe afară”.

„Felicitări pentru că ai avut curaj să scrii aceste rânduri! Felicitări pentru reușite şi “hrănește-te” momentan cu sănătatea pe care le o oferi pacienților tai”, sunt doar câteva din comentariile pe Facebook la postarea medicului.

Un medic ATI de la Institutul ”C.C Iliescu” din București s-a sinucis

Un medic ATI de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare ”Prof. Dr. C.C. Iliescu” din București a murit vineri dimineață. Doctorul avea 58 de

Un tânăr de 23 de ani a murit într-un salon de tatuaje dintr-un mall din Timișoara

Un tânăr în vârstă de de 23 de ani, client al unui salon de tatuaje dintr-un mall din Timişoara, a încetat din viață, vineri, după

Reacția unei adolescente, căreia i-a fost refuzat un avort, a lăsat-o pe doctoriță în lacrimi

O adolescentă în vârstă de 17 ani, elevă în clasa a XII-a, s-a prezentat marți seara, 9 aprilie 2024, alături de mama ei, la Unitatea

O pisică gestantă a venit singură la ușa unui spital veterinar, pentru a cere ajutor – video

La spitalulul veterinar Arcadia Vet din Iași s-a petrecut un eveniment neașteptat, care demonstrează că, în ciuda reținerilor pe care le manifestăm, animalele sunt mult

Managerul Spitalului Sf. Pantelimon: ”Nu sunt date care să ateste o viciere a tratamentului la ATI. Decesele nu puteau fi evitate”

Într-o declarație de presă, managerul Spitalului Sf. Pantelimon din București, Bogdan Socea, a declarat că primele date arată că nu au existat nereguli în privința

Un sătean a scos din pământ conducta de canalizare a unei localități cu peste 5.000 de locuitori

După ce s-a judecat timp de șapte ani cu Primăria, un localnic din comuna Dragotești, județul Gorj, și-a suflecat mânecile și s-a pus pe treabă

Tatăl lui Sebi, studentul ucis în accidentul de la 2 Mai: ”În țara noastră banul este la putere, banul cumpără totul, la justiție, la cei care ne conduc”

Tatăl lui Sebastian Olariu, unul dintre cei doi tineri uciși în august 2023 de către Vlad Pascu care se urcase drogat la volan, a declarat,

Anchetă la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti, după un val de decese suspecte în secţia ATI

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au demarat o anchetă la Spitalul Sfântul Pantelimon care va cerceta veridicitatea unei sesizări cu privire la un

Fostul actor și sportiv american O.J. Simpson a murit

Fostul jucător de fotbal american și actor O.J. Simpson a murit la 76 de ani, fiind bolnav de cancer, scrie ABC News. ”Tatăl nostru, Orenthal

Akebono, marele campion la sumo, a murit la 54 de ani

Akebono, primul mare campion de sumo venit din afara Japoniei, a încetat din viață la 54 de ani. În urma sa au rămas soția și