Posibile explicații în cazul medicului de la Suceava reinfectat cu COVID-19

12 Iun 2020 | scris de Monica Pavelescu

Cazul medicului de la Suceava reinfectat cu coronavirus ridică mai multe semne de întrebare specialiștilor, care se verifică acum dacă nu cumva prima îmbolnăvire a fost ”supraevaluată”.

Posibile explicații în cazul medicului de la Suceava reinfectat cu COVID-19

Doctorița Monica Terteliu, șefa Secției Boli Infecțioase din SJU Suceava, a devenit un caz științific, fiind, se pare, primul medic din România care s-ar fi îmbolnăvit de COVID-19  pentru a doua oară.

Medicul din Suceava a fost internat și se află într-o stare generală bună.

Dr. Valeriu Gavrilovici, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Suceava, este de părere că explicația cazului colegei sale constă în faptul că ”primul episod așa-zis de boală al doamnei doctor se poate să fi fost supraevaluat în sensul să fi avut o colonizare nazală cu un rezultat PCR pozitiv”.

”Pe măsură ce se va înțelege fiziopatologia bolii și se vor desluși misterele care înconjoară acest virus, SARS-COV-2, vom putea trage concluzii pertinente.

În orice caz, actualul episod de boală al doamnei doctor nu necesită Terapie Intensivă, dumneaei este internată în Secția spitalului, e într-o stare generală bună, cu ameliorare a simptomatologiei. Nu necesită niciun transfer, nici în Terapie Intensivă, nici în altă unitate spitalicească”, a declarat dr. Valeriu Gavrilovici.

Medicul Valeriu Gavrilovici susține că la îmbolnăvirea doctoriței ar fi putut contribui și programul extenuant al acesteia.

”Doamna doctor a fost și este un exemplu de respectarea regulilor de echipare, de dezechipare, de respectarea circuitelor, însă în cazul de față bănuim că programul extenuant pe care doamna doctor și l-a asumat, deci devotamentul, abnegația și dăruirea doamnei doctor pot fi catalogate drept împlinirea cu asupra demăsura vocației de medic.

Doamna doctor a fost prezentă în spital aproape șapte zile din șapte. A stat de bunăvoie, nu i-a impus nimeni, a fost dorința dumneaei să răspundă tuturor solicitărilor.

A stat și câte 12 ore pe zi în spital sau chiar mai mult și bănuim că din păcate acest efort i-a subrezit un pic sănătatea și i-a scăzut imunitatea, fapt care probabil că a contribuit la această infectare endogenă, probabil din depozit viral de care nu se putea ști și nu se putea bănui câtă vreme doamna doctor a avut două teste negative la primul episod de boală. Deci nu avem nicio bănuială că ar fi o infectare exogenă”, a spus dr. Valeriu Gavrilovici.


CLICK - Follow us on Google News