3dots.ro

Mesajul unei farmaciste care a strâns zeci de comentarii pe un grup al medicilor: ”Vă rog, puteți descifra această rețetă?“

Mesajul unei farmaciste care a strâns zeci de comentarii pe un grup al medicilor: ”Vă rog, puteți descifra această rețetă?“

O farmacistă din Craiova a postat pe un grup de de Facebook o imagine în care apare o rețetă primită de o mamă de la un medic neonatolog, ai cărui scris indescifrabil o face de-a dreptul inutilizabilă. Rețeta a fost prescrisă pe data de 10 noiembrie 2023.

”Vă rugăm… puteți să ne descifrați această rețetă? Este recomandare de la neonatologie și nu este deloc o glumă, poate o subtilă rugăminte pentru un scris mai citeț“, a scris farmacista Alina Voinea din Craiova pe grupul de Facebook ”Medici la datorie“.

Din rețetă reiese că medicul neonatolog a prescris cinci medicamente, cum scrisul său e indescifrabil, a stârnit comentariile colegilor de breaslă.

”Rp3 este tantum verde și Rp5 este xifia”, scrie cineva din Iași.

”R4 protectis 5 pic/zi, 10 zile”, a adăugat altcineva din Buzău.

”La pct. 2 este Tantum verde spray 1 pufx3/zi – 5 zile. La 3: Protectis sau Zyrte 5 pic/zi – 10 zile. La 4: Nurofen 100mg/ml – 2,5 ml si ultimul cred ca este Greentuss 2,5 ml x 3/zi”, a scris un medic din București.

Ea a revenit cu un comentariu după ce a mai studiat încă o dată rețeta: ”La 4 mai degraba Xifia, 2,5 ml doza unica. Dar mai sigur ar fi sa reveniti măcar telefonic la medic, totusi sunt medicamente, nu bomboane”.

”Sunt farmacist. Rp (rețeta prescrisă – N.R.) postată ne-a „dovedit” pe mulți. Ce sanscrită… ce greaca veche… ce hieroglife… hop, pe românește. Știu că ați glumit in comment, dar chiar e o mare problemă pentru noi.

Primul drum al pacientului e către farmacie și în situația dată, copil de un an, nu te joci cu . Cazul nu este singular motiv pentru care am decis sa pun rp-ul pe grup. Și… ca un semnal pentru o comunicare scrisă (rețetă in cazul de față) citibilă… inteligibilă între medic, pacient , farmacist. La final e o parafă care până la urmă te definește ca medic”, a scris Alina Voinea, farmacista din Craiova.

Mulți dintre cei care au comentat au povestit că și ei au trecut printr-o situație asemănătoare și au fost nevoiți să meargă din farmacie în farmacie până când au reușit să găsescă pe cineva care să descifreze de pe rețetele primite.

”Asta se numește bătaie de joc la adresa pacientului… Un medic iresponsabil! A scris rețeta în bătaie de joc! Este bătaie de joc atât la adresa farmaciștilor, cât și a pacientului! Să scrii „cu picioarele” o rețetă pentru un copil este un act de iresponsabilitate!

Consider că scrierea corecta și citeață a unei rețete este un act de răspundere și respect față de pacient și farmacist. O bilă neagră pentru acest doctor!“, au scris membrii grupului „Medici la datorie”.

Într-un final, Alina Voinea a scris un update la postare: ”Rețeta a fost descifrată. Mulțumim pentru ajutor și sperăm să nu mai fie cazul să vă solicităm sprijinul. Cred totuși că am atras atenția asupra modului în care sunt prescrise rețetele și sper să le descifrăm mai ușor“, a precizat farmacista din Craiova.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs