Cunoscutul meteorolog Dumitru Baltă a încetat din viață

Cunoscutul meteorolog Dumitru Baltă a încetat din viață

Cunoscutul meteorolog Dumitru Baltă a încetat din viață, conform TVR. Dumnezeu să-l odihnească!

Pe 23 aprilie 2023, Dumitru Baltă a fost găsit inconștient de o prietenă care a mers să-l viziteze acasă, fiind îngrijorată din cauza faptului că nu mai primise niciun semn de la el.

Meteorologul a fost transportat de urgență la Spitalul Militar, unde medicii au constatat că suferă de coronavirus.

Ulterior, el a fost transferat la Spitalul Colentina, unde medicii au stabilit că a suferit și un AVC.

Meteorologul prezenta o pareză pe partea stângă, iar plămânii săi au fost afectați de COVID-19, având și alte probleme de sănătate.

Dumitru Baltă suferea de diabet, dar nu este cunoscut cu alte antecedente medicale. Din contră, el a reușit să-și mențină un ritm de viață sănătos, chiar și după ce s-a pensionat.

În ultimii ani, el a continuat să activeze ca profesor la Facultatea de Geografie din cadrul Universității București.

Dumitru Baltă a prezentat primul buletin meteo, după accidentul de la Cernobîl

Dumitru Baltă și-a început cariera în anul 1978 și a lucrat la stațiile meteo situate în vârf de munte la începutul carierei sale. La doar opt ani distanță a fost cel care a prezentat, la TVR, primul buletin meteo după accidentul nuclear la Cernobîl.

El a mărturisit că cea mai grea perioadă a fost când s-a aflat la stația de pe Vârful Țarcu, situată la 2.200 m altitudine, în Carpații Meridionali.

”La coborâre a trebuit să trecem printr-un nor, în structura unui nor, în care nu vedeam la doi metri și ne orientam după poteca de zăpadă care era mai bătătorită și mergeam talpă lângă talpă. Vă dați seama, să nu vezi la doi metri și să te orientezi după poteca veche, după cât de bătătorită este zăpada”, a povestit Dumitru Baltă, în urmă cu mai mulți ani.