3dots.ro

Metoda prin care românii au reușit să păcălească automatele de reciclare cu sticle care nu sunt în program

Metoda prin care românii au reușit să păcălească automatele de reciclare cu sticle care nu sunt în program

Unii români și-au dovedit din nou inventivitatea și au reușit să găsească metode de fraudare a sistemului de garanție returnare al ambalajelor.

Potrivit programului, la achizițiile sticlelor plastic, doze de aluminiu sau sticlă de sticlă din orice magazin, se plătește o garanție de 50 de bani, dacă produsele respective au inscripționat logo-ul SGR.

Şi pentru mai există încă pe piață ambalajele care nu respectă această regulă, românii au început să caute diferite mijloace prin care pot lua banii pe garanție şi pe recipientele care nu sunt în program.

Ideea s-a răspândit prin intermediul reţelelor de socializare, acolo unde mai multe persoane au demonstrat că se poate primi un voucher de 50 de bani cu o sticlă de plastic dacă se modifică eticheta de pe ambalaj, prin lipirea unui logo SGR.

Metoda de fraudare a dat rezultate şi astfel românii se bucură că mai au acces la o altă sursă de venit. Totuși planul lor va fi dat peste cap pentru că metoda va mai funcționa doar până pe 30 iunie, dată până la care mai circulă ambele tipuri de ambalaje, cu sigla SGR, adică purtătoare de garanție, și fără siglă SGR, pentru care nu se percepe garanție, urmând ca sticlele neeligibile în program să fie fi eliminate.

„Cu cât scăpăm mai repede de ambalajele vechi din piață, cei care vor să fraudeze sistemul nu o să mai aibă pe ce să lipească etichete falsificate. Eu cred că fenomenul nu a luat amploare și nici nu are cum să ia amploare, fiindcă sistemul are și el o protecție la fraudă. Aparatele au senzori care detectează forma ambalajului, greutatea, elemente de identificare și cod de bare”, spune ministrul Mediului Mircea Fechet.

Conform estimărilor, în mai va fi depășit pragul de 200 de milioane de ambalaje colectate într-o singură lună:

„Nu pot decât să mă bucur că sistemul de garanție-returnare funcționează bine. Nu avem probleme, nu s-a blocat. E adevărat, spun uneori cetăţenii că aşteaptă mai mult la rând, mai ales dacă merg în week-end să returneze ambalajele. Mai sunt cozi uneori la centrele de colectare. Pe unii îi deranjează chestia asta, alţii profită şi mai socializează acolo, la coadă, însă, toată România participă la acest sistem”, a mai spus ministrul.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs