Ce făcea Mihaela Rădulescu, înarmată, la Revoluţie

21 Dec 2019 | scris de Monica Pavelescu

Deloc surprinzător, Mihaela Rădulescu apare în două fotografii realizate în timpul evenimentelor din decembrie 1989, în Bucureşti.

Ce făcea Mihaela Rădulescu, înarmată, la Revoluţie

În prima imagine, cu părul prins în coadă, alături de câţiva membri ai Gărzilor patriotice, cu un pistol în mână, tânăra studentă Mihaela Rădulescu se afla în plină acțiune de vânătoare a securiştilor sau teroriştilor prin subsolurile fostului Comitet Central al PCR.

”Îmi aduc aminte că am petrecut ceva timp în dimineaţa zilei de 23 decembrie cu acel grup. Căutau securişti ascunşi prin subterane sau catacombe. Toată lumea era nervoasă. Cu o zi înainte prietenul meu Jean Louis Calderon (jurnalist francez - N.R.) murise. L-am dus cu o noapte înainte la morgă. Sunt nişte amintiri foarte triste”, a declarat pentru cotidianul Libertatea Patrick Durand, fotoreporterul care a imortalizat imaginea cu Mihaela înarmată.

De altfel, Patrick Durand, corespondent al fostei agenţii foto Sygma, în acea perioadă, apare în cea de-a doua fotografie alături de Răduleasca. În această imagine, ea stă în genunchi, alături de mai mulţi jurnalişti străini la catafalcul cameramanului francez Jean Louis Calderon, decedat în 22 decembrie 1989.

Jurnalistul francez Jean louis Calderon avea doar 31 de ani, când şi-a pierdut viaţa, în timpul evenimentelor din decembrie 1989, în Bucureşti. Calderon era cameraman al postului francez Le Cinq şi în seara zilei de 22 decembrie a murit strivit, accidental se pare, sub şenilele unui tanc, în Piaţa Palatului. În memoria sa, o stradă din bucureşti şi un liceu din Timişoara îi poartă numele.1E