3dots.ro

A murit Mihăilă Cofar, românul bătut la Târgu-Mureş în timpul conflictului româno-maghiar din 1990

A murit Mihăilă Cofar, românul bătut la Târgu-Mureş în timpul conflictului româno-maghiar din 1990

Mihăilă Cofar avea 73 de ani şi suferea de mai mult timp de mai multe afecţiuni, multe dintre ele cauzate de traumatismele suferite în urmă cu 30 de ani.

”Mihăilă Cofar avea 73 de ani şi de 30 de ani, din martie 1990, suferea de mai multe afecţiuni, în urma traumatismelor suferite atunci. Avea probleme cu rinichii, cu ficatul şi se mişca foarte greu, doar cu un cadru de metal.

A murit alaltăieri şi va fi îngropat mâine (sâmbătă, 5 decembrie 2020 – N.R.) în cimitirul familiei.

Voi merge în seara aceasta la priveghi, însă la înmormântare nu voi putea participa având în vedere restricţiile pentru prevenirea răspândirii COVID-19 şi faptul că sunt multe rude.

Era un om simplu, treceam de câteva ori pe an pe la el, din prietenie, şi îl ajutam cu tot felul de probleme care ţin de adminstraţia locală, cum ar fi, de exemplu, lemnele de foc care se găsesc greu, chiar dacă suntem la munte", a declarat primarul Dan Vasile Dumitru, primarul din Ibănești.

Imaginile cu Mihăilă Cofar, snopit în bătaie în timpul conflictului din martie 1990, au fost difuzate de toate marile posuri de televiziune din lume.

Din cauza rănilor suferite, starea de sănătate a lui Cofar s-a complicat, iar ulterior s-a pensionat pe caz de boală şi a fost nevoit să trăiască numai cu o pensie de câteva sute de lei.
 
Mihăilă Cofar a fost una din vicitimele conflictului interetnic din 19-21 martie 1990 de la Târgu Mureş. În urma  bătăilor dintre români şi maghiari, 5 persoane au murit (2 români şi 3 maghiari), iar 278 au fost rănite. 

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU