3dots.ro

Marea împăcare din muzica românească: Mircea Baniciu și Nicu Covaci au cântat, din nou, pe aceeași scenă  – video

Marea împăcare din muzica românească: Mircea Baniciu și Nicu Covaci au cântat, din nou, pe aceeași scenă  – video

După aproape jumătate de secol, Mircea Baniciu și Nicu Covaci, doi membri ai formației legendare Phoenix, au cântat din nou pe aceeași scenă!

Vineri seara, la Porto Arte, în Timișoara, la concertul susținut de Mircea Baniciu alături de Teo Boar și Vlady Cnejevici și-a făcut apariția și Nicu Covaci, care a urcat pe scenă alături de ei.

”O reîntâlnire epocală… nu știu dacă nu pot să-i spun și mai mult. Invitatul meu pe scenă este Nicu Covaci“, au fost cuvintele cu care Mircea Baniciu l-a prezentat pe Nicu Covaci înaintea piesei ”În umbra marelui urs”,

”O să vă rog să mă înțelegeți și să mă ascultați. Unii au voce, cântă, eu compun!

Orice s-ar întâmpla noi rămânem prieteni, pentru că toți vrem să dăm ceva… Neamțul are o vorbă extraordinară O bucurie împărtășită este o bucurie dublă. Încercăm să bucurăm pe cineva, ne bucurăm de bucuria voastră. Noi plecăm acasă de la un concert mai încărcați decât am venit”, a spus Nicu Covaci.

La finalul piesei ”Andrii Popa“ Baniciu a adăugat: ”Vă mulțumim… Și cu aceasta Nicu Covaci rămâne cu noi… La masă bineînțeles… și vedem ce se mai poate face în continuare“.

Marea împăcare dintre Micu Covaci și Mircea Baniciu a reușit să emoționeze profund o bună parte a publicului, mulți spectatori fiind realmente cu lacrimi în ochi după ce i-au văzut pe cei doi titani ai muzicii românești din nou împreună pe scenă.

Ruptura dintre cei doi mari artiști români s-a produs în perioada comunistă, când cei doi făceau parte din trupa Phoenix. Deși împreună au pus la punct planurile fugii din România, Mircea Baniciu a decis că nu vrea să riște și a rămas acasă.

Inițial, Nicu Covaci a plecat din țară în anul 1976, printr-o căsătorie fictivă și prin renunțarea la cetățenia română. După cutremurul din 1977, Nicu Covaci a revenit în țară cu dorința ascunsă de a scoate din lagărul comunist și restul trupei.

A stat câteva luni în țară, timp în care trupa s-a reunit și a susținut două mari concerte cu zeci de mii de spectatori, la Constanța și Tulcea. Pe drum spre Timișoara au mai multe discuții și Nicu Covaci le-a sugerat să se vadă la el acasă, în Timișoara. La întâlnirea de la Nicu Covaci, de a doua zi, Mircea Baniciu nu a mai venit.

Ceilalți au fugit din lagărul comunist ascunși în boxe. În boxa pregătită pentru Mircea Baniciu, Nicu Covaci spune că a luat o prietenă, o vecină de etnie germană, gravidă, care nu își dorea sub nicio formă să nască în România.

Mircea Baniciu a fost anchetat o vreme de Securitate. ”M-au luat din casă în papuci şi bermude şi m-au ţinut ca pe un ultim borfaş. Mi-au dat o ţigară Amiral şi nişte pahare cu apă“, a povestit Mircea Baniciu.

Rămas în țară, a început o carieră solo, timp în care a scos pe piață un EP și patru albume. În 1992 a fondat trupa Pasărea Colibri, alături de Florian Pittiș, Mircea Vintilă și Vlady Cnejevici, cu care a cântat zece ani, răstimp în care au apărut pe piață cinci albume și un DVD. În 2002 revine în trupa Phoenix cu ocazia concertului aniversar ”Phoenix 40 de ani”.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs