Mircea Cărtărescu crede că literatura ar trebui să dispară ca materie de Bac la modul cum e predată azi. ‘Moartea pasiunii’

Mircea Cărtărescu, profesor universitar la Facultatea de Litere din Universitatea București, deplânge starea școlii, mai ales a disciplinei Literatură, despre care spune că mai bine ar dispărea ca materie de studiu având în vedere modul în care este predată.

”Azi, în școli, nu se face practic literatură. Cei responsabili cu programele nu înțeleg ei înșiși literatura. Li se prezintă elevilor un șir de vestigii și ruine din secolele trecute, greșit înțelese până și ele. Autorii vii de azi nu li se prezintă, de parcă nici n-ar exista”, a declarat scriitorul Mircea Cărtărescu, într-un interviu pentru edupedu.ro.

”Literatura, cum se predă azi ca să treci bacul, e moartea pasiunii, mai bine ar dispărea cu totul ca materie. E rețeta sigură dacă vrei să faci tinerii să nu mai pună în veci mâna pe o carte”, mai spune Cărtărescu.

Scriitorul spune că sunt aleși să fie studiați scriitori nesemnificativi și date spre analiză texte slabe, ceea ce în opinia sa reprezintă o adevărată crimă culturală.

Totuși, acesta susține că tinerii citesc, chiar cu pasiune și plăcere, ba mai mult, scriu literatură de bună calitate.