Mircea Miclea: Societatea devine mai bună prin experimentări, nu pentru că rămâne în casă. Altfel și acum eram în peșteră

30 Apr 2020 | scris de Monica Pavelescu

Fostul ministru al Educației Mircea Miclea, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, este de părere că majoritatea populației se resimte o teamă, care s-a răspândit mai rapid decât coronavirusul, o nouă religie care se impune, cea a siguranței.

Mircea Miclea: Societatea devine mai bună prin experimentări, nu pentru că rămâne în casă. Altfel și acum eram în peșteră

”Din păcate cred că, pentru ca să ne simțim în siguranță, vom renunța la o serie de lucruri pentru care înainte era imposibil să ne gândim să renunțăm, de exemplu libertatea.

În 1918, în Transilvania era vârful pandemiei de gripă spaniolă, sate și orașe întregi în carantină. Fruntașii ardelenilor s-au dus din sat în sat, s-au ținut alegeri, și 120.000 de oameni s-au deplasat la Alba Iulia exact în perioada maximă a crizei.

Datorită lor avem România pe care o avem. Au pus mai presus de siguranța lor un ideal național. Acum siguranța personală e totul, sunt în stare să sacrifice pentru siguranță orice. Acesta e un regres mare.

Dacă va continua, vom renunța și la libertate și la dreptul la exprimare numai ca să ne simțim în siguranță”, a spus profesorul universitar, într-o intervenție la Digi24.

”Sunt studii foarte serioase despre risc. Un sistem este mai în siguranță dacă experimentează, învață, se corectează și atunci devine din ce în ce mai în siguranță. Așa ajungem mai rezilienți, prin asumarea unor riscuri.

Curentul electric, când a fost introdus pentru iluminat, era plin de riscuri - mureau mulți oameni, dar oamenii și-au perfecționat modul în care este utilizat și a devenit din ce în ce mai sigur. (...)

Societatea devine mai bună prin experimentări, nu pentru că rămâne în casă. De-a lungul istoriei dacă oamenii ar fi făcut lucrul acesta cred că și acum eram în peșteră. (...)

Un sistem social devine mai rezistent învățând din încercările pe care le face. Oamenii, noi, devenim mai puternici pentru că învățăm să ne asumăm riscuri.

Clausewitz, un general prusac, spunea că dacă te aperi mereu nu câștigi niciodată. Asta facem acum și rămânem în ultimul vagon al istoriei.

Dacă vom continua să evităm riscurile cu orice preț, cred că vom ieși și mai slabi și mai în urmă decât am fost.

Societățile care își vor asuma riscuri, gândind, nu riscând aberant, vor fi și mai în față decât au fost”, a concluzionat Mircea Miclea.


CLICK - Follow us on Google News