Misterul echipamentul turistic de mii de euro găsit sfâşiat în Munţii Căpăţânii

11 Apr 2020 | scris de Monica Pavelescu

În Munţii Căpăţânii, în Canionul cu cascade Vultureasa, din apropierea oraşului Brezoi, un localnic a descoperit un echipament montan şi bunuri în valoare de mii de euro abandonate.

Misterul echipamentul turistic de mii de euro găsit sfâşiat în Munţii Căpăţânii

Iniţial s-a crezut că echipamentul montan fusese abandonat, din diverse motive, de cei cărora le aparținuse în vara anului trecut, pe munte, dar, după verificările efectuate au apărut noi indicii care demonstrază că incidentul s-a petrecut în altă perioadă. 

Fotografiile recuperate din aparatul foto Canon, găsit într-un rucsac, datau din 2011, prin urmare, se ia în considerare posibilitatea ca ancheta să ia în considerare o perioadă mai îndelungată.

Rămâne un mister motivul pentru care cineva ar fi abandonat pe munte bunuri de mii de euro.

”E ciudată treaba, având în vedere că echipamentul este destul de scump. Un rucsac e cel puţin 200 de euro, sacul de dormit vreo 300 de euro, cortul e şi el vreo 3 - 400 de euro. Avea acolo energizante, mâncare, scule, plus camera foto. Cămaşa agăţată pe creangă la uscat... A lăsat totul acolo şi a plecat...”, declară şeful Serviciului Salvamont Vâlcea, Mircea Lera, pentru cotidianul Adevărul.

Un indiciu nou în această anchetă este legat de locul în care au fost găsite lucrurile abandonate, care demonstrează că turiştii ce apar în pozele recuperate din camera foto s-au abătut cu mult de la traseul turistic. 

”Traseul, marcat cu un punct roşu, pleacă din Cheile Lotrişorului şi coboară pe  muchia Vulturesei în Brezoi. Dar pe muchie, nu pe mal. Echipamentele au fost găsite cumva deasupra pereţilor din vale. Deci, au ieşit din traseu şi au coborât cam 40 de minute, poate chiar o oră, depinde de unde au ieşit din traseu. Apoi proprietarul s-a oprit şi şi-a lăsat efectiv rucsacul în locul în care l-am găsit noi acum”.

Şeful Salvamont Vâlcea, Mircea Lera, are şi o explicaţie legată de faptul că turiştii s-au abătut de la traseu: ”În urmă cu o lună şi jumătate, la Colţii Vulturesei, nu se vedea marcajul. Între timp, am refăcut traseul, dar tot există locuri în care nu se mai vede... Nu ştiu de ce”.

În plus, zona în care au ajuns este una extrem de periculoasă: canionul cu cascade Vultureasa fiind periculos de străbătut, cu multe praguri foarte înalte, unde nu poţi anticipa cât de repede se schimbă vremea pe munte. 

Ancheta verifică mai multe ipoteze, printre care și cea legată de un turist rătăcit prin zonă în urmă cu cinci ani, în 2015. Polonezul plecase din țara sa cu intenția de a ajunge, pe jos, în Israel.

”A plecat din Polonia, ca să ajungă la Ierusalim, spunea el. Voia să facă tot traseul pe picioare. A ajuns până la Sibiu şi de aici a vrut să traverseze Carpaţii, ca să ajungă în Oltenia, dar s-a rătăcit, pe aici, pe la noi, vreo şapte zile.

A ajuns în spital, la Brezoi, cu bătături şi alte răni. Ne-am uitat în fotografii, din păcate, nu prea seamănă cu nici unul dintre cei care apar acum în pozele din Canon-ul abandonat”, spune Mircea Lera.

Șeful salvamontiștilor spune că în zonă se petrec des cazuri asemănătoare, numărul turiștilor străini fiind chiar mai mare decât cel al românilor, iar acesta este unul dintre motivele pentru care se bănuiește că proprietarul bunurilor găsite în munţi ar fi cetățean străin.

Judecând după provenienţa echipamentului montan şi a altor bunuri abandonate, se crede că ar putea fi vorba despre un german.

”Acum se aşteaptă un răspuns din Germania... Eu am sunat ieri la Ambasada Germaniei să-mi spună dacă în 2012 a fost declarat vreun cetăţean german pierdut prin România. Mi s-a spus că nu mi se poate oferi o astfel de informaţie şi că este necesară o solicitare scrisă între Poliţii. M-am gândit că este un proces mai uşor, că se poate verifica pe loc într-o bază de date... Am sunat şi la Consulatul din Sibiu şi mi s-a transmis că ei nu se bagă în treburi din acestea...”, a mai spus Mircea Lera. 


CLICK - Follow us on Google News