3dots.ro

Studiu MIT. România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa 

Studiu MIT. România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa 

Din articol:

România este pe lista țărilor care vor ”pierde” zile de vreme confortabliă până la începutul secolului viitor, conform unei cercetări științifice realizata la Massachusetts Institute of Technology (MIT), relatează Euronews.

Ce sunt zilele ideale pentru petrecerea timpului în aer liber

”Zilele în aer liber” fac referire la perioadele de 24 de ore în care temperaturile sunt suficient de plăcute pentru ca majoritatea oamenilor să facă activități în aer liber, de lucru sau de agrement.

Sunt zile în care nu este nici prea cald sau prea frig și nu au loc fenomene meteorologice extreme. În aceste zile temperatura aerului trebuie să se situeze aproximativ între 10 și 25 de grade Celsius.

Evoluția numărului de zile în aer liber

Utilizând date din 50 de modele climatice diferite, cercetătorii americani au stabilit modul în care ar putea varia numărul de ”zile ideale de petrecut în aer liber” în diferite destinații din întreaga lume până la finalul acestui secol.

Potrivit datelor MIT, Balcanii vor fi probabil una dintre cele mai puternic afectate regiuni din Europa, iar România, aflată la nordul acestei regiuni, va pierde în următorii 76 de ani 12 zile ideale de stat în aer liber pe an.

Totuși, țara noastră stă mai bine la acest capitol față de celelalte țări din regiune. În același interval de timp, Albania va pierde 30 de zile, Serbia 26 de zile, Croația 22 de zile, Macedonia de Nord 21 de zile, Kosovo 19 zile și Bulgaria 17 zile.

Potrivit studiului MIT, Grecia ar putea pierde 37 de zile în aer liber pe an până în 2100 din cauza căldurii extreme între mai și septembrie.

De asemenea, și în Peninsula Iberică se vor produce schimbări climatice, Portugalia urmând a înregistra cu 33 de zile în aer liber mai puține, iar Spania cu 13.

Franța și Germania vor câștiga zile de petrecut în aer liber

În schimb, Franța, Germania și Austria vor câștiga între 18 și 52 de zile de vreme confortabilă până în 2100 – în mare parte datorită iernilor mai calde. Aceasta ar putea fi însă o lovitură fatală pentru industria de schi din Europa, aflată deja în dificultate.

Cercetătorii spun că disparitatea din Europa se face deja simțită și oamenii aleg unde să călătorească în funcție de căldura din ce în ce mai extremă în destinațile care anterior erau populare.

Studiul MIT a constatat că destinațiile tropicale vor resimți cele mai mari schimbări. Republica Dominicană va fi cea mai afectată, pierzând 124 de zile de vreme confortabilă pe an până la sfârșitul secolului. Mexic, India, Thailanda și Egipt își vor pierde, la rândul lor, jumătate din zilele în aer liber.

Cercetătorii subliniază, de asemenea, o diferență între Nordul Global, care va câștiga mai multe zile de vreme confortabilă, și Sudul Global, care va pierde mai multe, diferențele în locuri precum Bangladesh sau Sudan sunt izbitoare, spun ei.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs