Codul rutier ar putea fi schimbat. Poliția cere sancțiuni dure pentru flash-uri, șicane în trafic și viteză excesivă

22 Noi 2021 | scris de Cristina Romanescu

Polițiștii propun pedepse mai mari pentru șoferii care încalcă legea în trafic. Agenții de la rutieră vor să înăsprească sancțiunile pentru vitezomani și să introducă noi amenzi pentru cei care conduc agresiv.

Codul rutier ar putea fi schimbat. Poliția cere sancțiuni dure pentru flash-uri, șicane în trafic și viteză excesivă

Decizia vine după ce România și-a menținut ultimul loc în topul european al siguranței rutiere.

Flash-uri, slalom printre mașini, șicane în trafic. Șoferii care nu conduc civilizat ar urma să fie amendați chiar și cu 2.900 de lei, dacă Poliția reușește să schimbe Codul Rutier, în care dorește să introducă, pentru prima dată, termenul de ”conducere agresivă”.

A fost nevoie de legiferarea agresivitatii in trafic avand în vedere evenimentele inregistrate in ultima perioadă, iar un astfel de comportament poate sa producă consecințe deosebit de grave.

”Definim sintagma agresivitate în trafic. Nu a fost definită până acum, o mare problemă. O definim acum. Este suficient? Este foarte puțin. O componentă esențială este infrastructura.

Cum ne putem uita noi in ochii familiilor care si-au pierdut apropiatii in accidentele de trafic rutier cand noi in 2021 nu avem o strategie de siguranta rutiera”, declară Cătălin Codescu, reprezentant al Asociației Victimelor din Accidente Rutiere.

Poliția vrea sancțiuni mai dure și pentru cei care conduc cu viteză. În prezent, șoferii pot rămâne fără permis 90 de zile, dacă depășesc limita de viteză cu 50 de kilometri la oră.

Noul Cod Rutier introduce încă un prag de viteză.

”Pentru depășirea vitezei cu mai mult de 70 de kilometri se atrage suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioada de 120 de zile”, declara Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt IGPR.

În plus, vor fi înăsprite pedepsele și pentru neacordare de prioritate sau depășire ilegală. Dacă până acum, șoferii rămâneau fără permis pentru 30 de zile, conform noului Cod, cei care încală aceste reguli, vor rămâne pietoni două luni.

Noul Cod Rutier ar putea să intre în vigoare până la sfârșitul anului.


CLICK - Follow us on Google News