Un panou publicitar din Timișoara a produs un scandal în mediul online

Un banner publicitar aparținând companiei Vitesco Technologies, amplasat în centrul Timişoarei, a reușit să stârnească o mică furtună în jurul lui din cauza mesajului de promovare…

”Diversitatea înseamnă să lucrăm cu cele mai exotice persoane. Moldovenii, de exemplu” – așa sună mesajul de promovare al companiei Vitesco Technologies.

Mai mulţi oameni au fost deranjaţi de acest mesaj şi au reacţionat pe Reddit şi Facebook.

”Asta se întâmplă când laşi promovarea pe mâna unor oameni nepricepuţi. Ajung să scrie unii pentru alţii, ca să se amuze prietenii lor, în loc să pună pe primul loc obiectivul campaniei.

Ca să nu mai zic despre decenţă şi cei 7 ani de-acasă. Sper să folosească situaţia asta ca să înveţe o lecţie de respect simplu”, a scris un utilizator pe Reddit.

Pe Facebook a reacţionat istoricul ieşean Dorin Dobrincu, care a calificat mesajul drept ±o mitocănie”, iar Dan Radu, fondator al asociaţiei "Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”, a spus că "firma ce promovează mobilitatea are şi idei fixe. Şi simple, ca şi minţucile lor”.

Reprezentanţii Vitesco Technologies au anunțat că au decis să retragă reclama după valul de critici primit din mediul online.

”Nu a fost intenţia noastră de a insulta vreo naţionalitate sau cultură. Scopul acestei reclame a fost de a arăta că diversitatea e importantă pentru noi şi compania noastră beneficiază de aportul unei echipe globale. Regretăm dacă cineva s-a simţit ofensat. Afişul va fi dat jos în următoarele zile”, a anunţat compania, potrivit G4Media.

De asemenea, Alina Bratu, manager de comunicare şi branding al Vitesco, a explicat  pe Reddit că reclama a fost inspirată dintr-o campanie folosită în Germania:

„Reclama asta face parte dintr-o serie de 7 variante diferite, care se bazează mult pe ideea de diversitate. În varianta originală veţi regăsi “bavarians”, în cea postata în Timişoara am ales moldovenii, în cea din Iaşi oltenii/ardelenii, în cea din Sibiu bănăţenii.

Am ales să punctăm locaţiile noastre din fiecare regiune şi oamenii faini cu care lucrăm. Ideea de diversitate o veţi regăsi şi în celelalte panouri (print sau digital). Umorul e apanajul oamenilor inteligenţi cu care lucrăm şi vom lucra. Sunt moldoveancă şi mândră de originea mea.”

Vitesco Technologies este o companie pentru fabricarea de mase plastice, având sediul la Regensburg, în Germania. Compania are aproximativ 40.000 de angajaţi.