Secție de jandarmi la Murgeni, înființată în casa unei femei care a fugit de frica țiganilor 

30 Sep 2019 | scris de Anita Raicu

O secție de jandarmi va fi înființată în localitatea Murgeni din Vaslui, chiar în casa unei femei terorizată de țiganii din localitate și care a depus până acum nu mai puțin de cinci plângeri penale la Poliție și a fost amenințată cu moartea. Ultima dată, casa i-a fost din nou spartă, furându-i-se chiar sistemul de alarmă.

Secție de jandarmi la Murgeni, înființată în casa unei femei care a fugit de frica țiganilor 

Gina Moraru, asistentă medicală, a plecat din casa ce a aparținut părinților săi, în Murgeni, nu înainte de a propune reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne să le cedeze gratuit spre folosință locuința, pentru înființarea unei secții de jandarmi.

Totul a pornit de la refuzul victimei de a le vinde casa unor vecini de etnie rromă, care erau dispuși să-i ofere numai 30.000 de lei în schimbul proprietății.

După ce a fost amenințată, iar geamurile locuinței i-au fost sparte cu pietre, asistenta medicală a făcut mai multe plângeri la Poliție și a cerut ajutorul populației pe Facebook.

”Sunt disperată, sunt consternată, de tupeul țiganilor! Mi-au furat și sistemul de alarmă, am fost nevoită să plec să nu intre peste mine noaptea să mă omoare.

Ei ar vrea să le vând lor casa – care este foarte mare, are mult loc, pot locui trei familii lejer în ea, cu 30.000 de lei! Nici să nu aud așa ceva! O cedez gratis la Jandarmi să-și facă aici sediu și lor nu le-o dau! Și nici nu retrag nicio plângere de la Poliție” a declarat asistenta medicală

Mai mult, confrom relatării făcute chiar de agentul Marius Stan, ajuns la fața locului, polițistul a fost amenințat și huiduit de mai mulți localnici, în timp ce alți doi polițiști de la IPJ Vaslui asistau impasibili la scenă, dintr-o mașină parcată în apropiere.

Cei doi polițiști erau de la Biroul Control Intern, trimiși de la Inspectoratul județean pentru a verifica măsurile luate de poliția din Murgeni ca urmare a valului de plângeri ale cetățenilor, victime ale țiganilor din localitate.

”Astăzi (26 septembrie – N.R.) fost prima mea zi de munca după doua săptămâni de concediu. Ia ghiciți voi, oameni buni din Murgeni, pe cine amenințau și huiduiau țiganii la intersecție și ce făceau în acest timp doi colegi de ai mei veniți de la IPJ Vaslui, o stimabila doamna comisar și un agent avansat cu viteza luminii și cu un cap mai înalt decât mine?

Stăteau in Loganu corespunzător și priveau circul… Așadar oameni buni, voi ce concluzie trageți, ca doar și ei sunt tot în slujba voastră, cum credeți că ar fi trebuit să procedeze și dacă ați fi în locul meu ați mai avea tragere de inimă să mai interveniți având lângă voi doar un comunitar…?”, a scris nemulțumit agentul Marius Stan.

Infracționalitatea din micul oraș moldovean a fost sesizată și de preotul din localitate, astfel că PS Ignatie, Episcopul Hușilor a trimis o sesizare la poliție după ce parohul din Murgeni i-a povestit ce se întâmplă duminica, în curtea bisericii. Oamenii susțin că sunt agresați când ies la slujbă, uneori chiar și tâlhăriți de mai mulți minori de etnie rromă, care sunt trimiși acolo de rude pentru că au sub 14 ani și nu răspund penal.

Prefectul de Vaslui, Eduard Popică, a anunțat înființarea noii secții de jandarmi în oraș.

”În urma numeroaselor sesizări primite din partea cetățenilor din orașul Murgeni și a unei adrese întocmite de către Episcopia Hușilor, la nivel de Inspectorat al Poliției județului (IPJ) Vaslui a fost făcută o analiză cu privire la situația operativă a activității poliției din orașul Murgeni.

S-a constatat că rata infracționalității este în creștere, drept pentru care am decis, de comun acord cu șeful IPJ și al Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ), să ne adresăm conducerii Ministerului Afacerilor Interne (MAI), pentru înființarea unei subunități de jandarmi la Murgeni, care să susțină activitatea polițiștilor din zonă. 

Am înțeles că în această săptămână au fost date toate avizele, iar documentația a ajuns la minister, pentru a aproba înființarea subunității de jandarmi.”, a precizat Eduard Popică, prefectul județului Vaslui.