Destinul trist al muzeografei preocupate de lucrările despre spiritism ale lui Hașdeu

22 Dec 2018

Jenica Tabacu, directorul Muzeului «Iulia Haşdeu» din Câmpina a fost găsită, vineri 21 decembrie, decedată în locuința sa.

Surse apropiate anchetei au precizat că Jenica Tabacu a fost găsită de o rudă apropiată, spânzurată în locuinţa sa din Câmpina.

Nu se cunoaște, deocamdată, care a fost motivul pentru care a decis să recurgă la acest gest.

Aproape toată cariera sa, Jenica Tabacu a fost preocupată de studiul operei şi al vieţii savantului Bogdan Petriceicu Haşdeu și a fiicei acestuia, Iulia.

În 2006 a devenit doctor în filologie ”Magna cum laudae“ cu tema ”Viaţa şi activitatea lui B.P. Haşdeu între anii 1888-1907“.

În ultimul timp, Jenica Tabacu era preocupată să traducă şi să publice lucrările despre spiritism ale lui Bogdan Petriceicu Haşdeu.

În paralel cu studiul operei savantului, Jenica Tabacu s-a luptat să păstreze în proprietatea statului Castelul de la Câmpina, după ce urmaşi ai familiei au revendicat în instanţă valoroasa construcţie. Procesul, care a durat zeci de ani, a fost câştigat de administraţia câmpineană, însă marele merit i-a aparţinut directoarei muzeului.

Jenica Tabacu a avut şi o scurtă carieră politică. A fost consilier local al municipiului Câmpina în mandatul 2004-2009 şi consilier judeţean în anul 2012 din partea PP-DD, a cărui organizaţie judeţeană a condus-o din funcţia de vicepreşedinte.

S-a retras din activitatea politică în urmă cu cinci ani după ce a pierdut un proces cu ANI.

SHARE