Muzeul de Artă din Timișoara a anulat expoziția unui artist austriac ce urma să aibă loc în 2024

Într-o postare făcută pe Facebook, directorul Muzeului de Artă din Timișoara, Filip Petcu, a anunțat  că a anulat un eveniment ce urma să aibă loc în 2024.

”Urmare a celor petrecute astāzi, raportat la poziția Austriei fațā de România, se cuvine sā luām atitudine.”, a precizat Filip Petcu.

Directorul muzeului timișorean a prezentat emailul pe care i l-a trimis artistului, în care îl anunță că evenimentul la care urma să participe nu va mai avea loc din cauza faptului că Austria a blocat aderarea României la Schengen.

Filip Petcu nu a oferit nici un alt motiv, ci doar a declarat, unilateral, nul contractul semnat cu artistul austriac.

Într-o declarație oferită cotidianului Adevarul, directorul a precizat: 

”Nu doresc să dau nume, nu consider că este relevant sau constructiv, dar e vorba despre inițiativa unui om de afaceri austriac de a organiza expoziția unui artist austriac în 2024 la Muzeul Național de Artă din Timișoara, eveniment care ar fi punctat ca o confirmare în direcția unei bune colaborari româno-austriece, implicând și o relație de dialog a lucrărilor respectivei persoane cu patrimoniul muzeului”.

Filip Petcu a ținut să mai atragă atenția și la problemele pe care le-a scos la iveală atitudinea Austriei și a explicat că blocajul diplomatic are repercursiuni asupra tuturor sectoarelor, inclusiv cel cultural.