Ce spune un neonatolog despre scufundarea bebeluşilor în apa din cristelniță în timpul botezului

01 Feb 2021 | scris de Monica Pavelescu

Un bebeluş a intrat în stop cardio-respirator la câteva minute după ce a fost scos din cristelniţă, în timpul ceremoniei de botez, duminică, 31 ianuarie, în biserica ”Sf. Constantin şi Elena”, din municipiul Suceava. 

Ce spune un neonatolog despre scufundarea bebeluşilor în apa din cristelniță în timpul botezului

Copilul a acumulat apă în plămâni, a fost resuscitat şi a internat în secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Suceava. O zi mai târziu, a murit din cauza leziunilor datorate privării de oxigen.

Iustin se născuse prematur şi avea doar șase săptămâni. 

Potrivit Patriarhiei Române, copilul se cufundă de trei ori în cristelniţa plină cu apă, în numele Sfintei Treimi. Excepţie fac bebeluşii bolnavi, dependeţi de oxigen, care pot fi doar stropiţi cu apă sfinţită. 

Medicul neonatolog Adina Frenti, de la Spitalul Suceava, explică, pentru cotidianul Adevărul, că ritualul religios nu dăunează copilului, dacă este făcut așa cum trebuie.

În opinia medicului, în cazul lui Iustin, o problemă putea fi faptul că s-a născut prematur, pentru că în cazul bebeluşilor veniţi pe lume înainte de termen, ”sistemul nervos central nu dă comenzile exact cum trebuie”.

”Dacă nou-născutul nu este dependent de oxigen, se poate scufunda, dar părinţii trebuiau să-i spună asta preotului.

După părerea mea, copilul ori a avut reflex vagal, ori o criză de apnee. Apnee înseamnă că scade frecvenţa cardiacă şi se opreşte respiraţia mai mult de 20 de secunde. Când se opreşte respiraţia, bebeluşul face criza de apnee şi ţinându-l în braţe. (...)

Sunt nou-născuţi care se îneacă cu lapte. Probabil că a făcut criză de apnee şi a intrat în stop, pentru că n-a avut cine să-l stimuleze să-l pună într-o poziţie corectă.

Ceremonia religioasă nu are nimic. La noi, asistentele fac baia respectivă, doar că noi ştim cum să procedăm. Faptul că este prematur, este ca şi cum aţi avea un copil la şcoală de nota 5-6, acolo se scaldă. Contează vârsta de gestaţie la naştere şi patologia asociată prematurităţii. (...)

Să spunem că s-a născut la 34 de săptămâni, cu încă 6, înseamnă că el abia acum trebuia să se nască. Creierul lui nu a ajuns la termen. Sistemul nervos central nu dă comenzile exact cum trebuie”, a declarat neonatologul.


CLICK - Follow us on Google News