Cazul unui bărbat cu dublu transplant, nevăzător cu certificat nerevizuibil, care trebuie să demonstreze din nou că nu vede

28 Aug 2020 | scris de Monica Pavelescu

Ciprian Onofrei a suferit un dublu transplant în anul 2014 - transplant renal și transplant de pancreas - și are, din anul 2013, un certificat de handicap de nevăzător permanent, nerevizuibil. Din cauza acestui handicap, nu se poate deplasa nicăieri fără baston și fără însoțitor.

Cazul unui bărbat cu dublu transplant, nevăzător cu certificat nerevizuibil, care trebuie să demonstreze din nou că nu vede

Folosește programe speciale pe telefon și pe laptop, care îl ajută mult la unele activități de câțiva ani, nevăzător fiind, iar în această perioadă de pandemie, nu a obișnuit să iasă din casă.

Și cu toate acestea, DGASPC Bacău îl solicită noi analize și prezentarea în comisii de evaluare pentru a demonstra, din nou, că este nevăzător.

Cu toate că face parte din categoria persoanelor vulnerabile și s-a protejat cât de mult a putut de la debutul epidemiei de coronavirus în România, s-a trezit peste noapte că trebuie să se deplaseze la spital și policlinică, pentru analize, și la primărie, pentru anchetă socială.

Ciprian Onofrei a primit prin poștă o înștiințare de la DGASPC Bacău și spune că va merge din nou să își facă toate analizele și să demonstreze că este cu adevărat bolnav. 

”Am primit o înștiințare că cei de la DGASPC au fost sesizați (că beneficiază de încadrare în grad de handicap pe nedrept - n.red.). Eu am certificatul de nevăzător definitiv din anul 2013, adică este nerevizuibil.

Pentru că eu nu mai văd, văd așa doar niște umbre. Și este reînnoit și când s-a dat noua lege, în 2017 sau 2018. În plus, eu am nerevizuibilă și decizia de pensie medicală", a declarat Ciprian Onofrei pentru hotnews.ro.

Înștiințarea de la DGASPC a primit-o prin poștă, nici măcar printr-o scrisoare recomandată, și se întreabă ce s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi găsit acel plic în cutia poștală. 

"Am rămas așa... De ce m-au mai chemat acolo? Și măcar dacă îmi trimteau așa ceva prin scrisoare recomandată, după părerea mea. Dar ce s-ar fi întâmplat dacă eu nu găseam în cutia poștală scrisoarea asta? Nu știu ce să zic."

Ciprian Onofrei mărturisește că se simte "exact cum m-ar fi trimis în gura lupului: și prin spital, și prin policlinică, și prin primărie".

"Acum mă apuc să fac investigațiile, dar este mult de umblat. Eu nici nu ies din casă, acum trebuie să umblu prin spital. Am înțeles că trebuie să merg și la policlinică, și la spital, să fac investigații. Am de umblat și pe la primărie, cu anchetă socială, nici nu știu ce să zic."

Ce să fac? Trebuie să merg înainte. Dar nu știu de ce s-a întâmplat asta. Eu mă voi lupta să demonstrez că chiar sunt bolnav. Eu chiar sunt bolnav. Trebuie să merg înainte", spune Ciprian Onofrei.

Cazul lui Ciprian Onofrei a fost semnalat public de Emanuel Ungureanu, deputat USR, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților și fondatorul Asociației pentru Solidaritate și Empatie Delia Grădinaru, ONG care sprijină zeci de copii și tineri dependenți de dializă sau cu transplant renal din România.

"Bătaie de joc uriașă", așa descrie Emanuel Ungureanu situația în care se află Ciprian Onofrei, din cauza DGASPC Bacău.

"Ciprian are și dublu transplant, de pancreas și transplant renal, după un diabet agresiv care i-a nenorocit sănătatea. De câțiva ani Ciprian face parte din familia mea extinsă, Asociația pentru Solidaritate și Empatie Delia Gradinaru.

L-am cunoscut personal în șase tabere pe care le-am organizat pentru zeci de tineri cu insuficiență renală cronică din România, în țară și în străinătate. Î

n toate taberele a fost sprijinit de colegii lui de suferință, în toate deplasările, pentru că Ciprian NU VEDE!

Acum câteva zile mi-a scris speriat că a primit un document de la DGASPC Bacău prin care este numit 'suspect'. Motivul? Ar fi mințit că este orb", spune Emanuel Ungureanu.

"Nenorociții de la DGASPC Bacău uită intenționat faptul că aceasta instituție plină de imbecili i-au acordat certificat de încadrare în grad de handicap grav, cu însoțitor, permanent, nerevizuibil, pe baza unor documente medicale care atestă, fără dubii, că bietul om nu vede, document emis acum 7 ani, în 2013!", subliniază Emanuel Ungureanu.

"Practic, DGASPC Bacău îl cheamă pe Ciprian la reevaluare pentru a vedea dacă, după 7 ani de la momentul în care au constatat că este orb, în mod miraculos, și-a recăpătat vederea. Nenorociți este puțin spus!",conchidei Emanuel Ungureanu.


CLICK - Follow us on Google News