3dots.ro

A murit regizorul Nicolae Corjos, autorul filmelor ‘Liceenii’ și ‘Declarație de dragoste’

A murit regizorul Nicolae Corjos, autorul filmelor ‘Liceenii’ și ‘Declarație de dragoste’
Din articol:

Regizorul Nicolae Corjos, autorul filmelor 'Liceenii' şi 'Declaraţie de dragoste', a încetat din viață la vârsta de 86 de ani.

________________

“Re­memorez filmele pe care le-am făcut, rememorez filmele pe care nu le-am făcut, judec tot ce s-a întîmplat, tră­iesc cu speranţă… Există o învăţare a profesionalismului care trebuie uşor aplecată spre ceea ce înseamnă profesia de cineast.

Sînt experienţe, sînt nuanţe regizorale, sînt stiluri regizorale care te cuceresc într-o învăţare a profesionalităţii în primul rînd. Este important să-şi găsească fiecare stilul, să se cunoască pe sine, să cunoască ce s-a făcut în ceea ce priveşte orientarea stilistică, direc­ţională, filozofică, umană şi direcţia în care se îndreaptă chiar în acest tumult al cinematografiei şi audio­vi­zualului în care nu întotdeauna poţi să faci ceea ce vrei, dar poţi să duci sufletul tău.

Găsirea emoţiei sincere pe care poţi să o exprimi este unul din lu­crurile pe care încerc să le transmit stu­denţilor mei. De la Re­voluţie în­coace sînt profesor aproape fără în­tre­rupere. Am avut o perioadă cînd am fost profesor de cinema la Con­ser­vatorul de Muzică. Am vrut să-i învăţ pe muzicieni cinema şi am reuşit.

Dragostea de teatru, dragostea de cinema m-au făcut să mă îndrept spre regie. Am lucrat 22 de ani ca regizor secund şi am învăţat foarte multe de la marii regizori ai României din perioada respectivă.

Zece ani am lucrat în coproducţie cu străini. Deşi această perioadă a fost destul de lungă, a fost una fructuoasă. Atunci cînd am debutat, eram stăpîn pe profesie, pentru că har, zic eu, am…

Ceea ce mă caracte­ri­zează cel mai bine este o sentimentalitate sinceră. Motoul vieţii mele a fost şi mai rămîne încă: «Niciodată nu se poate spune că este prea multă poezie în viaţă». Întotdeauna mai este loc de poezie, ca stare sentimentală, ca stare umană. Este un citat pe care îl folosesc în CV-urile mele.

Sînt mulţumit că am realizat nişte filme care şi astăzi sînt vizio­nate. Consider că şi acum, cînd se văd, filmele mele au o doză de duio­şie, în special cele cu adolescenţi, cu  liceeni. De asemenea, am făcut şi foarte multe filme documentare, peste 50 de astfel de filme.

Nicolae Corjos, Jurnalul Național – 22 mai 2008

________________

Nicolae Corjos s-a născut la Hotin, pe 22 mai 1935, şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1956.

Activitatea în cinematografie a început-o ca regizor secund al filmelor "Dacii" (1967), "Ciprian Porumbescu" (1973), "Nemuritorii" (1974), "Toate pânzele sus" (serial TV, 1977), "Contele Ory" (1978, în colaborare cu Jacques Trehouta).

Filmografia lui Nicolae Corjos cuprinde lung metrajele "Ora zero" (1979), "Alo, aterizează străbunica!…" (1981), "Pădurea nebună" (1982), "Declaraţie de dragoste" (1985), "Liceenii" (1986), "Extemporal la dirigenţie" (1988), "Un studio în căutarea unei vedete" (1988), "Liceenii Rock'n'Roll" (1991). AGERPRES/(AS – autor: Craiu Petronius, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs