
”Nu sunt un hacker, sunt un simplu fermier!” – acuzat în SUA c-ar fi hacker, un român spune că are doar opt clase și crește animale

”Nu sunt un hacker, sunt un simplu fermier!”, susține un român arestat în Zakynthos despre care agenții federali susțin că ar fi hacker-ul Julienweiss, care a jefuit fiscul american, scrie Proto Thema.
Giuliani Niță, un cetățean român în vârstă de 42 de ani, a fost arestat pe baza a unei notificări trimise de Interpol în Zakynthos, pe 17 iulie 2021, în timp ce se afla în vacanță cu partenera sa și mama acesteia.
În ciuda faptului că Giuliani Niță susține că este un agricultor care a urmat doar opt ani de școală, având dificultăți recunoscute de învățare în copilărie, autoritățile americane îl acuză pe că ar fi un hacker periculos, care a pătruns în sistemul fiscal american obținând un câștig ilegal de 58 de milioane de dolari.
Pe toată durata detenției sale, presupusul hacker a ținut un jurnal în care consemnează cele mai importante momente pe care le-a trăit în închisorile grecești.
”Translatorul mi-a spus că voi fi reținut pentru 45 de zile pentru a fi extrădat în SUA. Am fost șocat de ușurința cu care s-a luat decizia arestării mele, dar am respectat decizia deoarece era conform legii, dar nu etică.
M-au dus la secția de poliție din Patras și m-au băgat într-o cameră cu un criminal timp de 30 de minute. După acest timp mi-au făcut semn să merg la o mașină. Mașina asta m-a dus la penitenciarul din Patras”, scrie românul pe prima pagină a jurnalului.
Autoritățile americane solicită extrădarea românului în SUA sub acuzația că împreună cu alte persoane necunoscute au format un grup infracțional, iar în perioada 2013-2017 au reușit să pătrundă în sistemul IRS și să depună declarații fiscale false pentru companii pe care le-au înființat cu date personale furate și apoi au transferat acești bani în conturile bancare ale companiilor în spatele cărora s-au ascuns Giuliani și banda lui.
Potrivit avocaților săi, legătura lui Giuliani Niță cu acest caz o constituie faptul că i se atribuie în mod arbitrar porecla ”Juliensweiss”.
Avocații greci ai presupusului hacker susțin că clientul lor a fost arestat în baza unui mandat fals și că nu are nicio legătură cu persoana căutată de autoritățile americane. Românul susține că este nevinovat și că i-au fost încălcate cu brutalitate drepturile.
Principalul argument din declarațiile agenților americani care au dus la emiterea mandatului de arestare, spun cei doi avocați, este că se caută un ”Juliensweiss” care locuiește în România și Belgia, iar Giuliani Nița a lucrat în Belgia timp de un an în trecut cu partenera sa.
În fața instanței, presupusul hacker a prezentat peste 150 de fotografii prin care încearcă să demonstrez că în momentul în care este acuzat c-ar fi comis infracțiunile, era la ferma lui din România ocupându-se de animale.
Consiliul Curții de Apel din Patras a emis un aviz împotriva extrădării românului în SUA motivând că nu există suficiente probe din care să rezulte indicii clare ale vinovăției sale, adică mandatul de arestare a fost emis de către SUA pe baza unui material probatoriu nesemnificativ.
În plus, a mai dispus ca Giuliani Niță să fie lăsat liber, după ce a apreciat că persoana căutată nu este susceptibilă de a fugi, ci s-a prezentat întotdeauna în fața autorităților judiciare și de poliție. În plus, a ordonat să se prezinte la Subdirecția pentru Siguranță din Patras de două ori pe lună.
A fost admisă și cealaltă cerere a persoanei căutate, de a i se restitui documentele de călătorie, ceea ce dovedește în practică încrederea pe care judecătorii au căpătat-o în persoana respectivă, întrucât aceasta a fost mereu prezentă și nu a creat nicio problemă pe durata procedurii.
Însă în ultima zi a termenului de cinci zile prevăzut de lege pentru intentarea recursului, procurorul a făcut recurs împotriva deciziei, cu scopul de a se pronunța Curtea Supremă în a doua instanță.
În ciuda obiecțiilor avocaților săi și ale persoanei în cauză, care s-au prezentat în persoană la Curtea Supremă, cu privire la caracterul nejustificat al recursului și deși au fost enunțate toate problemele care au preocupat și Consiliul Curții de Apel din Patras, Curtea Supremă, într-o procedură care a durat o oră, spre deosebire de procedura minuțioasă a instanței din Patras care a durat doi ani, s-a pronunțat prin hotărârea cu nr. 1059/2023 în favoarea extrădării lui Giuliani Nița în SUA.
Aceeași instanță i-a respins și cererea ca România să fie informată cu privire la acest caz pentru a-și putea exercita drepturile pe baza jurisprudenței Petruhhin și pentru a prelua cauza, ca țară de origine a persoanei căutate.
Argumentele din spatele deciziei Curții Supreme se bazează pe posibilitatea ca infracțiunile de care este acuzat Giuliani să fi fost comise fără prezența sa fizică în SUA.
Concret, se precizează că ”aceste infracțiuni ar putea fi comise de persoana căutată și de cei cu care a pus totul la cale din orice loc din afara Statelor Unite, iar consecințele preconizate ale acestor fapte să fie provocate în Statele Unite prin intermediul dispozitivelor electronice pe care, la aprecierea acestei instanțe, intimatul căutat le deținea și le opera cu deosebită ușurință”.
În plus, Curtea Supremă a apreciat că prin extrădarea persoanei căutate către autoritățile competente din SUA, pentru a fi judecat acolo pentru cele trei infracțiuni de conspirație împotriva SUA, nu există riscul încălcării art. 3 din Carta Europeană a Drepturilor Omului și art. 19 alin.2 din Carta Drepturilor Fundamentale, privind tortura și condițiile inumane de detenție în închisorile din SUA, și nici nu există riscul încălcării articolelor 6 și 8 din CEDO, cu privire la un proces echitabil și respectiv protecția familiei, ”cum susține în mod neîntemeiat persoana căutată prin memoriile depuse de avocații săi”.
La rândul lor, cei doi avocați greci ai lui Giuliani Niță susțin că se pune problema falsității sau cel puțin a nulității principalului document pe care se întemeiază extrădarea sa în SUA, și anume mandatul de arestare al autorităților americane. De aceea au depus o plângere pentru fals și uz de fals la Parchetul de pe lângă Tribunalul pentru Infracțiuni Patras.
Pe timpul șederii sale obligatorii la Patras, Giuliani Niță a încheiat o căsătorie civilă cu partenera sa, după ce planurile lor de a se căsători în România au fost date peste cap de arestarea sa. Soția lui a început să lucreze de la distanță pentru a fi lângă el, în timp ce ea și prietenii lor au participat la multe dintre ședințele de judecată. După cum el însuși scrie în jurnalul său:
”Totul a devenit deja o rutină zilnică, ceea ce este tragic, deprimant și de neconceput. Nu înțeleg cum ar putea un om cinstit să petreacă atât de mult timp în închisoare, printre tot felul de criminali: tâlhari, hoți și traficanți de droguri. Este de neconceput și nu aș dori nimănui o astfel de experiență, nici măcar dușmanilor mei, deși nu cred că am dușmani sau cel puțin nu știu să am vreunul”.
Pe baza cererii de extrădare, Giuliani Niță este acuzat că este infractor cibernetic și riscă în total peste 50 de ani de închisoare. El susține însă că nu a fost niciodată în SUA, repetă că este un fermier care a făcut doar opt clase de școală și că are o fermă cu animale și pomi în România.
El se află în continuare în Grecia, dar pentru a avea cele necesare traiului, conform afirmațiilor sale, a început să-și vândă bunurile din România. A fost nevoit să vândă un apartament pe care îl moștenise de la mama sa în Pitești, România, și o mașină pe care o deținea.
”Nu i s-a dat voie să meargă la Atena împreună cu partenera sa pentru declararea căsătoriei și pentru a merge la un psiholog vorbitor de limbă română, ci a așteptat cu stoicism, având încredere în Justiția greacă”, spun avocații săi pentru „protothema.gr”.
După decizia Consiliului Curții Supreme, Giuliani Niță este, conform oamenilor din cercul său, într-o stare de deznădeje, cu o sănătate mintală compromisă și cu probleme cardiace cronice și urmează a fi transferat în Florida, unde condițiile de detenție sunt considerate printre cele mai rele din lume, cu frecvente decese nejustificate în rândul prizonierilor.
Giuliani Niță așteaptă decizia definitivă a ministrului grec al Justiției, Giorgos Floridis, care este singura persoană competentă să decidă dacă va fi extrădat sau nu, întrucât nu este obligat să țină seama de avizul pozitiv în privința extrădării dat de Curtea Supremă. El este hotărât să epuizeze toate căile de atac în fața instanțelor elene și europene întrucât susține că este nevinovat și, în același timp, este o persoană care, din cauza problemelor sale de sănătate, are nevoie de protecție.
Avocații săi subliniază că o cerere similară a autorităților americane care a fost supusă recent judecării de către sistemul judiciar din Cipru a fost respinsă. Este vorba despre o cerere de extrădare a doi frați care au fost acuzați de fraudă online în SUA, însă instanța cipriotă a considerat insuficiente probele trimise de autoritățile americane pentru a susține cererea de extrădare.