O vasluiancă s-a întors dintr-un sat italian cu 4 morți de coronavirus, prin Germania, și nu e în carantină

08 Mar 2020 | scris de Monica Pavelescu

Epidemia de infecție cu coronavirus a forțat autoritățile italiene să bage în carantină peste 16 milioane de persoane, locuitori în provinciile din nordul țării, în încercarea de a o ține sub control.

O vasluiancă s-a întors dintr-un sat italian cu 4 morți de coronavirus, prin Germania, și nu e în carantină

Situația specială îi face și pe românii rezidenți în Peninsulă să se hotărască să revină acasă.

Cum în primele cazuri de infecție cu COVID-19 din România bolnavii proveneau din Italia, românii reveniți din această țară sunt obligați să stea în carantină până în momentul în care se constată că nu sunt purtători ai coronavirusului.

Dar, cu un soi de inconștiență, unii încearcă, și chiar reușesc, că nu e chiar atât de greu, să fenteze sistemul.

O vasluiancă care se ocupa cu îngrijirea unei familii în vârstă din în Soresina, provincia Lombardia, o localitate cu doar 8.000 de locuitori, dar care a înregistrat 23 de infectați și 4 morți, s-a întors pe 2 martie acasă, în comuna Ștefan cel Mare, județul Vaslui.

Vasluianca a plecat mai întâi în Germania,de unde, după o săptămână petrecută alături de familie, a zburat a luat avionul spre România.

Deși persoana respectivă ar trebui să fie în autoizolare, și să fi fpost testată pentru infecția cu coronavirus, primarul comunei spune că nu a fost anunțat de nicio persoană venită recent din Italia. 

“Nu avem pe nimeni în evidență”, a declarat primarul Mihai Moraru, susținut și de DSP Vaslui.

”Nu avem pe nimeni sub observație de acolo. Vom face investigații. Persoanele care se întorc din Italia, în special din zonele afectate, trebuie să anunțe DSP.Asta dacă nu sunt deja în evidență prin completarea declarației de la sosirea în țară”, a declarat șefa DSP Vaslui pentru cotidianul Libertatea.

Contactată de jurnaliști femeia susține că este în autoizolare, deși locuiește în aceeași casă cu mama sa octogenară. “Nu doresc să comentez asta”, a spus ea.

Femeia din comuna Ștefan cel Mare a reușit să scape din carantină după ce a mers până în Germania, de , a conchis femeia, care n-a fost testată pentru infecția COVID-19.

În afara Germaniei, o altă modalitate de revenire a românilor din Italia, care țin morțiș să evite carantina, este să se deplaseze în sudul Peninsulei, de unde pleacă cu feribotul spre Grecia, de unde sunt preluați de o mulțime de autocare spre România.


CLICK - Follow us on Google News