Octavian Jurma: Probabilitatea ca Omicron să ajungă în România cu ocazia sărbătorilor este de 100%

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma avertizează, într-o postare pe Facebook, că tulpina Omicron, confirmată în şase ţări europene, va ajunge cel târziu în ianuarie şi în România.

"Varianta B.1.1.529 (clada 21K sau Omicron) a speriat comunitatea medicală mai tare decât Delta la apariţia sa. Asistăm la o mobilizare intensă a guvernelor din aproape toate ţările lumii pentru a face faţă acestei noi ameninţări", scrie medicul, pe Facebook.

Potrivit lui Octavian Jurma, faptul ca Omicron (B.1.1.529) reuşeşte să depăşească cu atâta uşurinţă imunitatea dobândită dupa infectarea cu Delta a declanşat multiple semnale de alarmă. 

"Al doilea motiv de îngrijorare este viteza cu care Omicron a dobandit dominanta faţă de Delta în secvenţierile făcute în Africa de Sud. În doar 2 săptămâni a ajuns de la 0 la 75% şi probabil că a ajuns deja la 100% din noile secventieri", adaugă Octavian Jurma.

Octavian Jurma susţine că, la capitolul statistică, România are un profil epidemiologic foarte asemănător cu Africa de Sud. "Avem o rată mică de vaccinare şi o rată uriaşă de infectare dupa un val Delta devastator", spune acesta.

Probabilitatea ca Omicron să ajungă în România cu ocazia sărbătorilor este de 100% şi va fi identificată prin secvenţiere probabil în luna decembrie, cel târziu în luna ianuarie.

"Nu ştim cum se comportă Omicron într-o populaţie înalt vaccinata, însă stim sigur că România are un profil african nu european în privinta vaccinării şi a gestionarii pandemiei. Aşadar pentru România este o certitudine ca Omicron este o ameninţare foarte serioasă pentru cei nevaccinati şi o ameninţare încă necunoscută pentru cei vaccinati", susţine Octavian Jurma.

"Având în vedere că cei trecuţi prin boala dobândesc o imunitate premium fata de COVID-19, Omicron este un motiv suplimentar să ne vaccinăm daca am trecut prin boală şi să ne facem boosterul daca ne-am vaccinat. Prin vaccinare putem transform catastrofa din valul 4 într-un triumf în faţa valului 5", mai spune Octavian Jurma.

Raed Arafat a anunţat, în briefingul de presă de la Guvern, că varianta Omicron se va răspândi în toată lumea.

"În final, tulpina va ajunge peste tot. Nimeni nu va putea s-o oprească, am văzut asta când a început pandemia în China. Singurul lucru care se face acum este întârzierea răspândirii și cumpărarea de timp până aflăm dacă răspunde la vaccin, nu răspunde la vaccin, dacă e mai ușoară, dacă impactul ei pe sănătate e mai grav", a spus acesta.