Profesorul Radu Gologan, după Olimpiada de Matematică, organizată online: «Dragi părinți, va plângeți că se fură în țară asta și voi îi învățați pe urmașii voștri să fure?»

03 Mar 2021 | scris de Monica Nistor

Ce mai freamăt, ce mai vuiet... după ce Facultatea de Drept s-a burzuluit la un grup de studenți din anul I, chitiți să ia un examen la fel ca și imunitatea împotriva coronavirusului, în turmă, copiind și i-a exmatriculat.

Profesorul Radu Gologan, după Olimpiada de Matematică, organizată online: «Dragi părinți, va plângeți că se fură în țară asta și voi îi învățați pe urmașii voștri să fure?»

Dar lucrurile nu stau așa doar la Drept, pentru că aspirațiile unora dintre români pentru copiii lor depășesc posibilitățile acestora, s-a ajuns să se fraudeze chiar și un concurs fără vreo miză clară - Olimpiada.

Profesorul Radu Gologan, președintele Societății Române de Științe Matematice, s-a declarat revoltat de fraudele descoperite la prima etapă a Olimpiadei ”Gazeta Matematica”, varianta experiment organizată exclusiv de Societate, fără implicarea Ministerului Educației, după ce toate olimpiadele au fost anulate din cauza pandemiei de coronavirus.

Fostul coordonator al lotului de olimpici pentru Matematică amintește de niște cazuri care te fac să te întrebi dacă în societatea în care trăim numărul celor normali la cap e încă majoritar.

”Nu este posibil ca o mamă să stea lângă un copil la o olimpiadă pe care o facem noi ca să salvăm o tradiție, și când este rugată online, pentru că se vede că stă acolo, să spună că nu pleacă, pentru că nu face altceva decât să îi explice problema”, a declarat Gologan pentru HotNews.ro.

”Sunt destul de revoltat. Uitați-vă - părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție. Este incredibil. Eu sunt de principiu că trebuie luate măsuri drastice.

Cel puțin din punct de vedere al Societății, dacă pe un copil îl dovedim că este corupt sau părintele l-a ajutat, soluția este drastică - nu va mai avea acces la nicio competiție a societății cât va trăi el.

Îl punem pe listă neagră, indiferent că va ajunge mare universitar. Va avea această patalama. Părintele trebuie să își asume ceea ce face, iar copilul trebuie să înțeleagă, chiar dacă este clasa a cincea”, propune niște repercusini Radu Gologan.

Profesorul estimează că circa 10% din cazurile de la olimpiadă sunt cu comportament neetic, 2-3% fiind dovedite.

De asemenea, profesorul Radu Gologan a avut o serie de postări pe pagina sa de Facebook pe acestă tema:

”Cel mai grav este însă, că în câteva locuri, unde a existat urmărire pe net, câțiva copii au apărut alături de părinții lor în fața camerei și atunci când li s-a atras atenția au închis conexiunea.

Dragi părinți, dacă va mai pot apela cu frumosul cuvânt neaoș "drag", va plângeți că se fură în țară asta și voi îi învățați pe urmașii voștri să fure?

Promit că vom lua măsuri exemplare în toată această întreprindere a noastră: de câte ori vom avea dovezi de încălcare a eticii, copiii dumneavoastră nu vor mai participa niciodată la vreo acțiune a Societățîi de Științe Matematice”, scria acesta după etapa din 27 februarie.

”Iată: un părinte, extrem de vehement în ceea ce privește corupția la nivel înalt în România, activist volubil și admirat de mine pentru asta, în a o demasca prin proteste, inclusiv Piața Victoriei 10 august, unde a avut alături copilul, îi cere meditatorului, ca în timpul testului, dat online de profesorul de școală, să îi trimită copilului rezolvările. M-a dărâmat psihic”, Radu Gologan, pe Facebook, pe 3 martie.


CLICK - Follow us on Google News