3dots.ro

OMV anunță că va plăti taxa de solidaritate în Austria, dar nu și în România

OMV anunță că va plăti taxa de solidaritate în Austria, dar nu și în România

Grupul austriac OMV informează că producţia sa de hidrocarburi a crescut în trimestru patru al anului trecut, comparativ cu trimestrul precedent și că se aşteaptă ca taxa de solidaritate din Austria să aibă un impact negativ de aproximativ 150 milioane euro pentru anul 2022, a anunțat acţionarul majoritar de la OMV Petrom, într-un comunicat de presă.

De asemenea, cel mai mare producător de hidrocarburi din țara noastră, OMV Petrom, susține că potrivit Regulamentului european, transpus în legislația autohtonă, prin care a fost introdusă contribuția de 60% din profitul contabil, nu este obligat să achite această taxă în România deoarece nu îndeplinește anumite criterii.

În perioada octombrie-decembrie 2022, producţia de hidrocarburi a OMV a crescut până la 385.000 barili echivalent petrol pe zi, de la 381.000 barili echivalent petrol pe zi în trimestrul al treilea.

Marja de rafinare a OMV (un indicator al profitabilităţii afacerilor cu petrol şi gaze naturale) a urcat până la 17,53 dolari pentru un baril de echivalent petrol în T4, de la 14,38 dolari pentru un baril de echivalent petrol în T3 şi 1,71 dolari pentru un baril de echivalent petrol în trimestrul patru din 2021.

Pe de altă parte, într-o informare remisă Bursei de Valori București, OMV Petrom, la care OMV este acționar majoritar, cu 51,01% din acţiuni, se așteaptă să nu intre în scopul taxei de solidaritate pentru anul fiscal 2022.

”În baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 și a prevederilor acestei ordonanțe de urgență, ne așteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului. 

Pentru primele 9 luni ale anului 2022, OMV Petrom a achitat deja către Bugetul de Stat al României redevențe, impozite suplimentare și alte contribuții specifice industriei de aproximativ 5,2 mld lei, la care se adaugă aproximativ 1,6 mld lei impozit pe profit. În total, pentru primele 9 luni ale anului 2022, acestea reprezintă aproximativ 60% din profitul brut înainte de impozitare și au crescut de peste 6 ori față de aceeași perioadă a anului precedent”, se arată în informarea remisă BVB.

Potrivit acesteia, ”nivelul de taxare si reglementare a sectorului romanesc de petrol, gaze si electricitate este deja printre cele mai ridicate din Europa”.

”Acesta afectează investițiile din Romania si ar putea avea un impact negativ asupra securității energetice si a competitivității sectorului energetic pe termen mediu si lung.

Este important ca orice modificări ale regimului fiscal si de reglementare sa aibă in vedere consultarea industriei si sa ia in considerare efectele asupra pieței si investițiilor”, a informast OMV Petrom.

Cum se aplică taxa de solidaritate
La finele anului trecut, Guvernul României a aprobat transpunerea Regulamentului de impozitare a super-profiturilor companiilor din energie, în urma măsurii urmând să fie încasaţi într-un fond special 3,9 miliarde de lei.

Potrivit actului normativ, societăţile comerciale care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile vor plăti o taxă de solidaritate de 60% pentru ceea ce depăşeşte cu mai mult de 20% media profiturilor pe ultimii patru ani, respectiv 2018, 2019, 2020 şi 2021.

Din suma colectată în acest fond special, minimum 70% se vor distribui pentru finanţarea investiţiilor strategice, precum şi a investiţiilor în eficienţa energetică şi în energie din surse regenerabile.

Ordonanța de urgență transpune un regulament european. Așadar, suprataxa pe diferența de profit se va aplica la nivelul întregii Uniuni Europene. Deși ordonanța nua fost pusă încă în dezbatere publică, Guvernul dorește să o adopte până la finalul acestui an.

Cele mai afectate vor fi companiile OMV Petrom și Romgaz. Acestea plătesc deja suprataxe la gaze și vând gazul extras la preț plafonat.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU