Oradea. Un pescar a găsit un piranha în Crişul Repede

O anchetă a fost declanșată de Garda de Mediu Bihor după ce un pescar a găsit un pește piranha în Crişul Repede, în Oradea.

Peştele era mort, însă comisarii de mediu au temerea că cineva ar fi putut arunca vreunul în pârâul termal care curge în municipiu, unde specia ar fi avut îndeplinite condiţiile de supravieţuire.

Peştele – un Piranha cu burtă roşie, a fost găsit miercuri, în apropiere de Podul Centenarului, din Oradea, de către un ecologist orădean, pescar împătimit, care ieşise să cureţe malul Crişului Repede.

Peştele era mort, cel mai probabil din cauza faptului că temperatura apei a coborât sub 10 grade, iar piranhia sunt răpitori de apă dulce care vieţuiesc în apele calde din America de Sud. 

"Sper să fi fost un accident. Peştele a fost aruncat, recent, în Criş, probabil de un colecţionar de peşti exotici. Vom încerca să găsim persoana, pentru că această specie este un pericol pentru ecosistemul indigen, iar amenda pentru astfel fapte este între 7.500 lei şi 15.000 lei", a declarat comisarul şef al Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu. 

Potrivit sursei citate, începând de vineri, comisarii Gărzii de Mediu Bihor şi reprezentanţii Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor vor face o verificare pe cursul pârâului termal Peţa, în Oradea, unde se găsesc mai multe specii protejate prin lege.

Cazul readuce în atenţie lipsa unei evidenţe a deţinătorilor de animale exotice periculoase, problemă ridicată tot de către reprezentanţii Gărzii de Mediu Bihor, după ce trei pitoni au fost aruncaţi la tomberon de un crescător orădean.

Nu este pentru prima oară când răpitori exotici sunt găsiţi în ape din România. În 2019, un pescar a găsit în Dunăre un peşte Pacu, înrudit cu Piranhia, peşti din aceeaşi specie fiind prinşi şi de pescarii din Maramureş în barajul Firiza, din Baia Mare.