Criză în sistemul medical. Un bărbat internat în spital și-a pus fiul să sune la 112 pentru că nu mai are oxigen

21 Noi 2020 | scris de Monica Pavelescu

Criza de personal medical este tot mai acută, iar efectele sunt resimțite de pacienții.

Criză în sistemul medical. Un bărbat internat în spital și-a pus fiul să sune la 112 pentru că nu mai are oxigen

Un bătrân internat la Spitalul Județean din Târgoviște și-a pus copiii să sune la 112 pentru că simțea că se sufocă şi a constatat că nimeni din personalul medical nu era disponibil să-l ajute.

”Aseară la ora 9 sună telefonul, mă uit - tata. Și că: sună repede la 112 că nu mai am tub de oxigen, nu vine nimeni. 10 minute cred că a stat fără oxigen.

Și când am sunat la 112 cică: nu ține de noi. Eu vă pot chema ambulanța. Doamnă ce ambulanță să chemați, el este în spital Cum să chemați ambulanța în spital?”, a declarat Mădălin Radu, fiul pacientului.

Managerul spitalului spune că pacientul era monitorizat, dar la ora la care s-a întâmplat incidentul în spital era doar o mână de oameni care aveau în grijă 60 de bolnavi de COVID.

”Este vorba de un pacient care s-a internat în data de 18 într-o stare destul de gravă, cu o saturație de aproximativ 68-70%, care necesita oxigen.

Pacientul a refuzat de foarte multe ori purtarea măștii care îi asigura fluxul de oxigen suplimentar, necesar în tratamentul bolii de care suferă pacientul în cauză.

Am verificat aseară exact la momentul semnalării acelei probleme. Pacientul avea tub de oxigen la capul patului, cu presiune normală, cred că posibil să fi fost un atac de panică al pacientului”, a declarat Claudiu Dumitrescu, managerul Spitalului de urgență Târgoviște, pentru Digi24.

Managerul spitalului mai precizează ca acesta este și efectul lipsei de personal medical specializat care să le acorde îngrijirile necesare acestor pacienți. Practic, o mână de oameni ajunge să îngrijească până la 60 de pacienți internați pe 3 etaje diferite.

”Degeaba facem angajări temporare la acest moment, pentru că ne vin asistenți debutanți, infirmieri debutanți, ceea ce presupune o activitate un pic deficitară, cel puțin în primele etape ale activității lor.

Noi îngrijim pe 3 etaje pacienți cu COVID pozitiv în această clădire și personalul nu poate să fie prezent în fiecare moment și cu o rapiditate maximă la fiecare pacient în parte. Secția pneumologie despre care facem vorbire - avem la momentul de față 5 asistenți în tura de zi, 2 infirmieri și 1 brancardier”, a explicat Claudiu Dumitrescu.

Criza personalului medical este o problemă întâlnită la nivelul tuturor spitalelor, nu doar a unităților unde se tratează pacienții doagnosticați cu COVID-19.

Lipsa de personal se cunoaște de mulți ani, însă până acum nu s-au găsit prea multe soluții.

Autoritățile iau în calcul angajarea tuturor medicilor care iau examenul de rezidențiat în acest an. Până atunci, însă doctorii sunt epuizați, dar nu pot lua pauză atunci când obosesc.


CLICK - Follow us on Google News