Cazul femeii care a scăpat de COVID, dar a murit cu infecție nosocomială, plimbată între spitalele

Autor:

Data:

Cecilia Pavel, în vârstă de 66 de ani, hipotensivă și cu probleme cardiace, a reușit să treacă cu bine peste infecția cu noul coronavirus, dar nu a putut face față infecției cu o bacterie pe care o luase în timpul spitalizării și ”organizării” din sistemul medical românesc.

“A fost diagnosticată pe 12 septembrie, a avut perioade în care i s-a pus mască de oxigen, dar a fost externată ca vindecată, nu la cerere, pe 28 septembrie, când nu mai avea simptome”, spune Bogdan Pavel, fiul său, pentru cotidianul Libertatea.

Cecilia Pavel a început să se simtă rău în noaptea de vineri spre sâmbătă, a mers inițial la spitalul din Câmpina, a fost transferată la Spitalul Orășenesc Băicoi și de acolo a ajuns la Spitalul Județean din Ploiești.

Familia sa acuză Spitalul Județean de Urgență Ploiești că nu a primit-o, preferând “s-o returneze de unde a venit, după cum ni s-a transmis că a spus medicul de la ATI”.

Bogdan Pavel spune că “nu am nici o certitudine că, dacă ar fi internat-o, ar fi scăpat, dar poate mama avea zile. Așa cum depășise și infecția cu coronavirus”.

“În noaptea de vineri spre sâmbătă a început să se simtă rău. Avea scaune moi și dureri abdominale. Tata a sunat duminică la 112.

A ajuns la Câmpina, unde a fost examinată ecografic, i-au fost recoltate analize de sânge și o probă de fecale. Ne-au spus că e bacteria Clostridium Difficile”, explică Bogdan Pavel.

De la Câmpina, pacienta a fost transferată la Băicoi, dar au intervenit alte probleme.

“A ajuns la un spital privat, unde i s-a spus tatei, care a venit în urma Ambulanței, că e o neînțelegere și că nu o pot interna. Asistenta a făcut scandal 45 de minute, că din cauza tatălui meu s-a produs încurcătura. Ulterior, mama a fost internată la Spitalul Orășenesc. Era duminică”.

Chiar dacă are cuvinte de laudă la adresa medicului care a tratat-o la Băicoi, familia afirmă că “e inadmisibil ca, pe perioada nopții, două secții, infecțioase și Covid, să fie deservite de un singur asistent și de un singur infirmier”.

”Luni seară ne-a sunat și delira. Am reușit să înțelegem că nu era nimeni care să aibă grijă de ea, îi era sete, cerea apă. Se deshidratase. Am găsit, până la urmă, un număr al spitalului și am dat de cineva, a ajuns la mama”, continuă Bogdan Pavel.

Ulterior, fiindcă starea de sănătate a pacientei se înrăutățea, medicul de la Băicoi a solicitat trimiterea pacientei la Spitalul Județean Ploiești.

“Nu vă pot spune ore exacte, fiindcă și noi am aflat totul la a doua sau a treia mână. De la Băicoi, Salvarea a dus-o la Spitalul Județean de Urgență Ploiești. Au evaluat-o și am aflat că medicul care a preluat cazul s-a exprimat cam așa: «Mama e bine și trebuie returnată de unde a venit»”.

“În momentul în care a ajuns înapoi, doctorul a reexaminat-o și a constatat ca starea ei era mai rea decât în momentul în care plecase spre Județean. Acesta ne-a comunicat, citez exact: «Dacă rămâne la mine, moare, deoarece nu am ATI și ea de ATI are nevoie»”, povestește Bogdan Pavel.

“În urma intervențiilor telefonice repetate și disperate ale doctorului de la Băicoi, mama a fost transferată din nou la Ploiești”, mai spune fiul decedatei.

Acolo,  femeia și-a dat ultima suflare.

“Decesul? Are tata o cunoștință la ATI, a sunat, s-a vorbit acolo și am aflat marți dimineață, la 5.30. Din gură în gură! Trăim cu sentimentul că n-am făcut tot ce se putea pentru mama”, conchide fiul femeii.

Leave a Comment