Au apărut noi detalii în cazul pacientei în vârstă de 51 de ani care și-a pierdut viața după ce, într-o clinică privată din Târgoviște, i-a fost administrată o substanţă de contrast înainte de a fi supusă unui examen imagistic.
Pacienta suferea de cancer mamar şi se prezentase la clinica privată pentru un examen CT toracal.
În timpul investigaţiei imagistice, femeia s-a ridicat în fund şi a început să tuşească şi să aibă dificultăţi de respiraţie. În ultima perioadă, pacienta efectuase mai multe tratamente cu citostatice.
Avocatul familiei pacientei, Adrian Cuculis, spune că deși operațiunea ar fi trebuit supravegheată de un medic, acest lucru nu s-ar fi întâmplat. Cuculis vorbește și despre o medicină clandestină, pentru că instituția medicală nu are angajat un medic cu specializare în imagistică.
”Cazul pacientei care a decedat în urma șocului produs de substanța de contrast administrată la clinica din Târgoviște scoate la iveală medicină clandestină.
Conform protocolului, asistenta care administrează substanța de contrast este îndrumată de către un medic, iar operațiunea imagistică tip RMN este efectuată de către un medic cu specializare în imagistică.
Am descoperit că administrarea substanței s-a făcut fără medic, iar în întreagă instituție nu era de fapt niciun medic cu specializarea necesară.
Tragem concluzia că și operațiunea imagistică s-ar fi făcut de fapt doar de către o asistentă fără pregătire”, spune avocatul familiei, Adrian Cuculis.
Cuculis spune că, în ciuda celor întâmplate, asistenta care a efectuat operațiunea imagistică nu a fost găsită vinovată de Colegiul Moașelor și Asistentelor.
”Șocant este și faptul că răspunsul dat de către Colegiul Moașelor și Asistentelor nu găsește nicio vină asistentei, deși în protocol se arată că trebuia făcută testarea pacientei la substanță de contrast”, spune avocatul.
Fiul victimei povestește că angajatele de la clinică erau bulversate de ce se întâmplase și când s-au văzut depășite de situație au sunat la ambulanță.
”O oră și jumătate au resuscitat-o. Auzeam o dată la 50 de secunde un aparat: se recomandă șoc, se recomandă șoc. Nu știu dacă i-au făcut test. Ea nu se știa alergică decât la o substanță și oriunde se ducea, spunea.
Nu știu care era, dar cred că era piafen. Dar ea, oriunde se ducea, spunea nu îmi faceți d-asta, că îmi este rău. Doctora sau asistenta era mai șocată decât mine, intrase în panică mai rău decât mine.
Sunt multe lucruri care lasă de bănuit. Nu știu dacă au testat-o, nu știu dacă i-au acordat primul ajutor până a venit ambulanța”, a povestit băiatul victimei.
Un procuror urmează să se pronunțe dacă este vorba de o culpă medicală sau nu. Oricum, familia a anunțat că va acționa în judecată clinica în care a murit femeia.
Reprezentanţii clinicii private nu au comentat, deocamdată, cele întâmplate.