Pandora, o nouă tehnologie prin care se  pot fura maşini dotate cu keyless entry

16 Iun 2021 | scris de Cristina Romanescu

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de furt a maşinilor dotate cu sistemul ”keyless entry”.

Pandora, o nouă tehnologie prin care se  pot fura maşini dotate cu keyless entry

În acest caz se folosesc dispozitive electronice, denumite ”Pandora”, prin care obține acces de la distanţă informaţiile stocate în cheile maşinilor. 

Practic, cu acest dispozitiv cumpărat de pe piaţa neagră se scanează cheia pe care proprietarii o ţin în interiorul casei, iar cu informaţiile obţinute pot obține acces la mașină.

”Sunt două dispozitive conectate, cu unul se citeşte informaţia de pe cheie, iar celălalt stă în apropierea maşinii şi astfel se deschide şi motorul porneşte”, a declarat comisar şef Adrian Tudose, şef Serviciu Furturi Auto Bucureşti. 

În ţară, spun anchetatorii, această metodă este folosită de grupări albanezo-române sau din Republica Moldova. Dispozitivele de ultimă generaţia sunt cumpărate de pe piaţa neagră din Albania şi Ucraina. Iar maşinile se duc de obicei în Georgia, Belarus, Serbia şi Ucraina.

Cu un astfel de caz s-au confruntat recent şi poliţiştii Serviciului Furturi Auto Bucureşti, când Ada, o tânără de 24 de ani din Capitală, a rămas fără mașina parcată în faţa casei.

”Era exact parcată în locul în care o puneam de obicei şi când am ieşit dimineaţa cu câinele maşina nu mai era.

Tata fusese întrebat în ziua respectivă insistent de cineva cu un Logan alb date despre maşină şi cred că atunci au copiat cheia, au interceptat semnalul ei ca dimineaţă să nu o mai găsim. Cinci maşini au fost furate în aceeaşi noapte” a declarat păgubita. 

Din fericire, autoturismul a fost găsit rapid pentru că nu apucase să plece din ţară, fiind identificat la Ploieşti.

Până acum, poliţiştii de la Furturi Auto din Bucureşti au recuperat mai multe autoturisme şi au prins două grupări de hoţi care acţionau cu dispozitive Pandora. 


CLICK - Follow us on Google News