Ce spun autoritățile daneze despre cazul celor doi părinți români arestați

Mihai Alexandru Grădinar, ambasadorul român la Copenhaga, a făcut precizări despre situația cazului celor doi părinți arestați după ce și-au dus bebelușul la spital, iar medicii au cerut ajutorul poliției, starea de sănătate a copilului trezindu-le suspiciuni.

Ambasadorul român a precizat că bebeluşul a fost internat în stare critică într-o unitate sanitară din oraşul Odense, dar că acum este în afara unui pericol iminent.

”Poliţia daneză ne-a transmis că minorul a fost internat în stare critică (…) iar legat de starea de sănătate pot să vă spun că în prezent este în afara pericolului de moarte şi primeşte în continuare îngrijiri medicale în spitalul din Odense.

La recomandarea medicilor, autorităţile daneze au deschis o anchetă cu privire la circumstanţele care au dus la internarea minorului în spital, iar părinţii au fost reţinuţi pentru o perioadă iniţială de patru săptămâni în centre diferite cu suspiciunea de provocare a sindromului bebeluşului scuturat. Investigaţia în prezent se află în stadiu incipient”, a declarat ambasadorul român, la Digi24.

Ambasadorul a precizat că ceea ce se întâmplă în cazul cuplului de români este o practică standard, în conformitate cu legislaţia daneză, dacă medicii au suspiciuni.

”Dacă medicii stabilesc un diagnostic ca acesta – hemoragie craniană – pot deschide o anchetă şi să sesizeze Poliţia. Este o practică standard, sunt legile daneze care prevăd această lucruri”, a mai afirmat ambasadorul român.

El a spus că autorităţile sunt în contact permanent cu familia extinsă a celor doi părinţi reţinuţi.

”Sunt şi ei şocaţi de acest caz, nu ştiu nici ei ce să facă, bineînţeles vor dreptate, îi consideră nevinovaţi, vor copilul să se însănătoşească şi să revină în familie”, a mai declarat Mihai Alexandru Grădinar.