Paul Georgescu, primul român care a traversat înot strâmtoarea Cook, Noua Zeelandă – video

Paul Georgescu, primul român care a traversat înot strâmtoarea Cook, Noua Zeelandă - video

După ce a înotat timp de 9 ore într-o apă cu o temperatură de 17 grade, românul Paul Georgescu a realizat o performanță deosebită, reușind să traverseze înot strâmtoarea Cook.

Strâmtoarea Cook desparte Insula de Nord a Noii Zeelande de Insula de Sud, conectând Marea Tasmaniei cu Oceanul Pacific de Sud. În linie dreaptă distanţa măsoară 22,5 kilometri, dar curenţii puternici au făcut ca traseul parcurs de Paul Georgescu să fie de 29 de kilometri.

”Am prins o zi senină, astfel că am avut posibilitatea să văd malul celălalt, un sentiment reconfortant, dar în momentul în care intri în apă distanţele pot fi copleşitoare.

Am avut de luptat, timp de mai multe ore, în diferite momente ale traversării, cu un curent puternic. în aceste perioade trebuie să sprintezi pentru a reuşi să depăşeşti respectivele porţiuni, altfel rişti să fii deviat de la rută şi să nu mai ajungi pe partea cealaltă.

Au fost şi reprize de vânt care au adus valuri destul de mari, care m-au determinat să îmi schimb tehnica de înot. A fost o traversare grea, a treia ca dificultate dintre cele 6 reuşite în cadrul acestui proiect”, a declarat la finalul cursei Paul Georgescu.

Un alt element care a avut o influență asupra performanței sale sportive și i-a îngreunat traversarea a fost faptul că a început traversarea la doar 48 de ore de la momentul aterizării în Noua Zeelandă.

”Reuşita o datorez în primul rând antrenamentelor. Mă pregătesc împreună cu înotători de perfomanţă pentru că fără o viteză bună multe dintre aceste strâmtori nu pot fi traversate. A contat mult şi mentalul, psihicul puternic, care se căleşte odată cu experienţa. Trebuie să rămâi motivat şi în situaţiile dificile”, a mai spus înotătorul român.

În cele două bărci care l-au flancat pe Paul Georgescu în timpul traversării strâmtorii Cook s-au aflat managerul său, Iulian Zamfir, soţia sa, dar şi doi dintre cei mai importanți înotători în ape libere şi îngheţate: irlandezul Ger Kennedy şi neozeelandezul Philip Rush.

Este ce de-a şasea strâmtoare pe care Paul Georgescu reuşeşte să o traverseze în cadrul celui mai important proiect mondial în înotul în ape libere: Oceans Seven – care implică traversarea a șapte dintre cele mai dificile strâmtori şi canale din lume: English Channel, North Channel, Catalina Channel, Kaiwi Channel, Strait of Gibraltar, Cook Strait şi Tsugaru Strait.

Doar 27 de persoane au reuşit să finalizeze acest adevărat ”Everest” al înotătorilor, iar Paul Georgescu mai are de traversat Tsugaru Strait, Japonia, iar provocarea se va desfăşura la finalul lunii iulie.

”Sunt obosit, dar foarte bucuros pentru că am reuşit traversarea Cook Strait. Acum toate gândurile mele se îndreaptă spre Japonia. Trebuie crescută viteza foarte mult pentru Tsugaru Strait, dar sunt motivat.

Oceans Seven este un proiect extrem, extrem de dificil atât din punct de vedere fizic şi psihic, cât şi financiar. Ai nevoie de anduranţă, viteză, adaptare la apa foarte rece, capacitatea de a înota pe timp de noapte, un psihic tare ca să nu-ţi fie frică de ce este sub tine, de fauna marină.

Sunt motivat la maximum să termin proiectul Oceans Seven în această vară şi voi face tot ceea ce depinde de mine atât în pregătirea fizică, cât şi în cea mentală”, ”, a mai declarat românul, desemnat de World Open Water Swimming Association Awards, MAN OF THE YEAR în anul 2021.

Un medic ATI de la Institutul ”C.C Iliescu” din București s-a sinucis

Un medic ATI de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare ”Prof. Dr. C.C. Iliescu” din București a murit vineri dimineață. Doctorul avea 58 de

Un tânăr de 23 de ani a murit într-un salon de tatuaje dintr-un mall din Timișoara

Un tânăr în vârstă de de 23 de ani, client al unui salon de tatuaje dintr-un mall din Timişoara, a încetat din viață, vineri, după

Reacția unei adolescente, căreia i-a fost refuzat un avort, a lăsat-o pe doctoriță în lacrimi

O adolescentă în vârstă de 17 ani, elevă în clasa a XII-a, s-a prezentat marți seara, 9 aprilie 2024, alături de mama ei, la Unitatea

O pisică gestantă a venit singură la ușa unui spital veterinar, pentru a cere ajutor – video

La spitalulul veterinar Arcadia Vet din Iași s-a petrecut un eveniment neașteptat, care demonstrează că, în ciuda reținerilor pe care le manifestăm, animalele sunt mult

Managerul Spitalului Sf. Pantelimon: ”Nu sunt date care să ateste o viciere a tratamentului la ATI. Decesele nu puteau fi evitate”

Într-o declarație de presă, managerul Spitalului Sf. Pantelimon din București, Bogdan Socea, a declarat că primele date arată că nu au existat nereguli în privința

Un sătean a scos din pământ conducta de canalizare a unei localități cu peste 5.000 de locuitori

După ce s-a judecat timp de șapte ani cu Primăria, un localnic din comuna Dragotești, județul Gorj, și-a suflecat mânecile și s-a pus pe treabă

Tatăl lui Sebi, studentul ucis în accidentul de la 2 Mai: ”În țara noastră banul este la putere, banul cumpără totul, la justiție, la cei care ne conduc”

Tatăl lui Sebastian Olariu, unul dintre cei doi tineri uciși în august 2023 de către Vlad Pascu care se urcase drogat la volan, a declarat,

Anchetă la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti, după un val de decese suspecte în secţia ATI

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au demarat o anchetă la Spitalul Sfântul Pantelimon care va cerceta veridicitatea unei sesizări cu privire la un

Fostul actor și sportiv american O.J. Simpson a murit

Fostul jucător de fotbal american și actor O.J. Simpson a murit la 76 de ani, fiind bolnav de cancer, scrie ABC News. ”Tatăl nostru, Orenthal

Akebono, marele campion la sumo, a murit la 54 de ani

Akebono, primul mare campion de sumo venit din afara Japoniei, a încetat din viață la 54 de ani. În urma sa au rămas soția și