Delta Dunării. Pentru plăcerea turiștilor, o ambarcațiune intră intenționat într-un stol de pelicani

12 Iun 2021 | scris de Cristina Romanescu

Într-o stare total lipsită de orice dragoste față de natură și de ce ne înconjoară, conducătorul unei ambarcațiuni le-a oferit prilejul pasagerilor săi de a face imaginea anului, intrând în plin într-un stol de pelicani în Delta Dunării...

Delta Dunării. Pentru plăcerea turiștilor, o ambarcațiune intră intenționat într-un stol de pelicani

Incidentul a fost suprins de Marian Strinoiu, care a postat o serie de imagini din care reiese clar că barca a intrat în mod voluntar prin stolul de pelicani.

Probabil nu e un eveniment izolat, multe alte stoluri de pelicani fiind zburătăcite pentru a împlini poftele turiștilor, dornici de-a se lăuda prietenilor și de a se face invidiați de aceștia cu vacanța minunată petrecută în Deltă.

Edificatoare din acest punct de vedere este imaginea postată pe grupul de Facebook ”What do you see from your window”, unde, probabil, chiar o persoană aflată în ambarcațiune a postat o imagine surprinsă în acel moment. Evident, comentariile la această postare au fost închise.


”Sunt mai multe lucruri în neregulă. Este una dintre problemele cu care începem să ne confruntăm din ce în ce mai des.

Operatorii – își spun dumnealor de turism, dar acesta nu se poate numi turism – doresc să îi ducă pe turiști într-o așa-zisă vizitare a Deltei în regim extrem de alert. Adică în câteva ore să vadă absolut tot și să le ofere și posibilitatea unei fotografii nemapomenite. Adică îi duc cât mai aproape de păsări.

Până în momentul de față nu am reușit să identificăm exact locația în care s-a făcut această fotografie, ca să ne putem da seama dacă se află cumva într-o zonă-tampon, într-o colonie de pelicani, sau cu atât mai grav, într-o zonă strict protejată.

De asta am spus că sunt mai multe încălcări ale legislației. Dacă s-a dus într-o zonă strict protejată este extrem de grav. Acolo nu au voie decât cercetătorii și monitorizarea.

Oricum este grav faptul că au perturbat o colonie, acolo se vede foarte clar că nu era o zonă unde erau 2 sau 3 pelicani. Era o aglomerare de pelicani.

Am transmis solicitări societății care deține ambarcațiunea să se prezinte cu absolut toate documentele. În momentul în care se vor prezenta, ei trebuie să prezinte o autorizație a acelei ambarcațiuni. Aceasta nu poate circula fără să aibă o autorizație, un permis. Dacă nu există nici acest permis vă dați seama că abaterea este extrem de gravă.

La începutul săptămânii viitoare vor veni reprezentanții societății cu toate documentele și atunci se vor putea trage niște concluzii foarte clare.

Solicitarea a fost făcută inclusiv de Garda de Mediu. Dacă se dovedește a fi o infracțiune, atunci va rezulta un dosar penal.

Dacă se identifică zona și se găsesc exemplare de pelicani răniți, se mai adaugă încă un atac asupra stării de conservare a speciilor și habitatelor. Vă dați seama că acolo se vedea clar că sunt într-o zonă în care nu aveau voie să fie, în apropierea păsărilor.

Ar trebui să ne educăm – pe noi înșine, pe agenții economici, pe turiști... Totuși, într-o rezervație a biosferei trebuie să protejăm ce are rezervația mai de preț.

Dacă noi le perturbăm locurile – de cuibărire, de hrană, de odihnă, atunci este clar că am distrus echilibrul. Odată distrus echilibrul, pe perioadă lungă, efectele pot fi cele mai grave”, a comentat incidentul Viorica Bîscă, director executiv Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Totuși, dacă era cunoscută situația acestui gen turism, pe ”repede-înainte” pe care îl menționează doamna director Bîscă, de ce acei operatori de turism care-l practică mai au licențe? 


CLICK - Follow us on Google News