La ce valoare a pensiei se poate aștepta un decrețel în România

08 Iun 2021 | scris de Cristina Romanescu

Cel puțin până la noi modificări ale legii pensiilor, România mai are un deceniu până în momentul la care generaţia decreţeilor – adică către o parte importantă a oamenilor din câmpul muncii de astăzi - ar fi deveni pensionară  .

La ce valoare a pensiei se poate aștepta un decrețel în România

O analiză a consultantului financiar Cristian Tudorescu, publicată de Ziarul Financiar, face o proiecție asupra cuantumului și problemelor cu care se va confrunta societatea românească undeva între 2030 și 2035.

”Suntem cu 10 – 15 ani înainte de declanşarea plăţilor pensiilor către „generaţia decreţeilor” şi parcă am fi descoperit acum că bugetul public – aşa numitul Pilon I retristributiv - va fi împovărat de aceste plaţi şi nu va putea susţine creşteri aberante de pensii, asa cum promit uneori câte unii”, scrie Cristian Tudorescu.

Potrivit consultantului financiar, pensia de la stat ar putea reprezenta circa 30% din ultimul salariu. De exemplu, pentru cineva care va ieşi la pensie în anul 2035 şi avea la acel moment un salariu de 1.000 euro, pensia la care se va putea aştepta va fi de circa 300 de euro.

”Ca şi cum cineva care acum câştigă 5.000 RON salariu net şi ar ajunge la vârsta pensionarii, de luna viitoare ar primi doar 1.500 RON.

Desigur, în termeni nominali, sumele vor fi mai mari din cauza inflaţiei din următorii 15 ani, însă raportul general acesta va fi: pensia de la stat va reprezenta o rată de inlocuire de circa 30%. 

Menţionez că la acest moment, rata de înlocuire este de 40%, respectiv cineva cu un salariu de 5.000 RON net, intră în pensie cu o suma de circa 2.000 RON. Însă rata aceasta de înlocuire va tot scădea, din motive demografice.”, explică Cristian Tudorescu, potrivit ZF.
 
Ce ar putea face politicienii în viitorul apropiat?

”Ar putea să ne dea speranţe că această matematică se va schimba, ca prin minune. Ar putea să forţeze limitele bugetelor, astfel încât să ne dea senzaţia că ne vom permite pensii mai mari decât acel 30%. Poate va fi 35%.”, transmite analistul.

El menţionează că, avem şi economişti care susţin că Guvernele ”rău-voitoare” nu găsesc soluţii pentru creşterea mai accelerată a pensiilor, pe când cele ”bine-voitoare” vor acorda de la ele însele nişte creşteri mai mari. 
 
Pilonul II, bun și insuficient

Analistul precizează că din Pilonul II, cineva care se pensionează prin preajma anilor 2035, va primi doar până în 150 de euro.

Acest rezultat provine din calcule care arată că pensia privată va reprezenta doar 10-15% din ultimul salariu, dacă lucrurile rămân cum sunt acum în acest moment.

Potrivit analistului, sistemul de pensii nu trebuie regândit din temelii, ci trebuie îmbunătăţit prin aplicarea unor soluţii logice, cum ar fi: creşterea contribuţiilor la pensia Pilon II, creşterea deductibilităţii fiscale pentru Pilonul III facultativ, plafonarea / diminuarea pensiilor speciale, precum şi creşterea vârstei de pensionare în următorii 10 ani.


CLICK - Follow us on Google News