Pensiile magistraților, de 15,5 ori mai mari decât pensia medie în România

30 Ian 2020 | scris de Monica Pavelescu

Datele Institutului Național de Statistică indică faptul că pensia medie a unui magistrat (beneficiar de pensie de serviciu) este de 15,5 ori mai mare decât pensia medie în România.

Pensiile magistraților, de 15,5 ori mai mari decât pensia medie în România

Vă prezentăm valoarea pensiilor de serviciu pentru mai multe categorii profesionale - judecători, procurori, funcționar public parlamentar, membri ai Corpului diplomatic și consular, personal auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, foști angajați ai Curții de Conturi -, precum și din ce bani acoperă statul valoarea acestor pensii de serviciu.

Concret, care sunt sumele care provin din contribuțiile acestor pensionari, în perioada în care erau salariați, la bugetul de pensii și câți bani provin de la bugetul de stat, necesari pentru a acoperi valoarea totală a pensiilor de serviciu.

Datele INS sunt aferente lunii august 2019, când pensia medie în România era calculată la 1.190 de lei.

Membrii corpului diplomatic și consular al României:

Număr de beneficiari: 847 de persoane

Pensia medie: 5.537 de lei, din care cea mai mare parte, 3.370 de lei, provine din cota suportată de la bugetul de stat, iar restul este contribuția la bugetul de pensii a acestei categorii de pensionari.

Pensie pentru funcţionarului public parlamentar:

Număr de beneficiari: 803 de persoane. 

Pensia medie: 4.487 de lei, din care cea mai mare parte, 2.711 de lei, provine din cota suportată de la bugetul de stat, iar restul este contribuția la bugetul de pensii a acestei categorii de pensionari.

Pensie de serviciu pentru judecători și procurori:

Număr de beneficiari: 3.828 de persoane. 

Pensia medie: 18.430 de lei, din care, cea mai mare mare, 17.265 de lei, este cota suportată de la bugetul de stat. Conform datelor INS, restul de bani sunt acoperiți din contribuția la bugetul de pensii a acestei categorii pensionari.

Pensie de serviciu pentru personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor:

Număr de beneficiari: 1.802 de persoane.

Pensia medie: 4.319 de lei, care provin astfel: 2.643 de lei provin din cota suportată de la bugetul de stat, iar restul este contribuția la bugetul de pensii a acestei categorii de pensionari.

Pensii de serviciu pentru beneficiari ai Curții de Conturi:

Număr de beneficiari: 605 de persoane. 

Pensia medie: 7.774 lei, bani care provin astfel: 4.350 de lei provin din cota suportată de la bugetul de stat, iar restul este contribuția la bugetul de pensii a acestei categorii de pensionari.

Pentru că se fac destule trimiteri la faptul că beneficiarii merită pensiile speciale, prin privațiunile la care sunt supuși de-a lungul activității lor în câmpul muncii, față de restul angajaților, probabil că politicienii ar fi trebuit să adopte o metodă mai puțin populistă, inutilă, care va fi cu siguranță invalidată de Curtea Supremă, și să umble la sumele ce provin de la bugetul de stat și să introducă o impozitare pentru cumulul de pensii sau în cazurile în care cei pensionați se reangajează fix pe același post în sistemul pe care tocmai îl părăsiseră. 


CLICK - Follow us on Google News