Doi tineri pensionari MAI vor să își crească fetița în Olanda: ”Ne ajung banii?“

Data:

Doi tineri pensionari MAI vor să își crească fetița în Olanda: ”Ne ajung banii?“

Două persoane ce se recomandă drept ”tineri pensionari MAI”, beneficiari de pensii militare, au stârnit o discuție pe un grup de Facebook al românilor din diaspora, după ce-au cerut informații și sfaturi în legătură cu mutarea lor în Olanda.

”Suntem tineri rezerviști (pensionari MAI) în România și vrem să ne creștem fetița de aproape 5 ani în Olanda.

Pe lângă pensia militară care ne-ar acoperi integral chiria și utilitățile, eu mă mai ocup și cu hand-made-uri. Adică am un atelier de poșete din piele lucrate manual, bijuterii din piele și alte articole de artizanat din reciclabile.

Mă gândesc să fac un atelier de creație pentru copii acolo. Cât de greu mi-ar fi? Aș găsi chirie ușor dacă nu sunt angajat la ei? Aș avea șanse să mă angajez sau să lucrez pe cont propriu? Menționez că de profesie sunt psiholog pe apărare națională, iar soțul fost scafandru militar. Mulțumesc!”, a scris cea care se recomandă ”tânăra pensionară MAI“.

Firesc, postarea a născut zeci de comentarii. Majoritatea au fost precizări cu privire la întrebarea pusă pe tema mutării într-o țară străină.

”Eu vă sfătuiesc să nu vă grăbiți cu mutatul, căci Olanda nu-i ce se vede din România. Nu cred că pensiile militare vor acoperi cheltuielile despre care pomeniți, dacă doriți să închiriați cel puțin 2 camere.

Chiriile în Olanda sunt mari. Nu prea puteți închiria dacă nu aveți loc de muncă stabil.

Pe profilul dumneavoastră nu puteți lucra decât dacă vorbiți olandeză, iar cu zzp (echivalentul PFA-lui) durează până să vorbiți despre profit. Și puteți ține cont că olandezii sunt foarte precauți în materie de cheltuieli, oricum foarte diferiți de români”, a scris unul dintre membrii grupului de români de pe Facebook.

Un alt român din Olanda a precizat și care ar fi costurile de trai estimative în Olanda: ”La Amsterdam chiria pentru un apartament cu două camere ar fi de 2000 de euro. Alți 2000 euro ar fi necesari pentru cheltuielile familiei cu un copil. O mașină face diferența mult, în Olanda impozitul și asigurarea sunt mult mai scumpe”.

Dar postarea tinerei beneficiare de pensie militară – pe tema căreia există un mare scandal și controversă dacă este catalogată ca ”specială“ sau ”de serviciu“ – a stârnit, cum era de așteptat, și reacții negative.

”Văd că toată lumea e drăguță și dornică să ofere informații. Pe mine mă intrigă și mă scoate din minți faptul că vorbiți cu atâta degajare și fără rușine că sunteți tineri pensionari la 45 de ani.

În Olanda trebuie să mai munciți încă 22-23 de ani să ieșiți la pensie. Nu vă mustră conștiința că încasați niște bani nemeritați? O să spuneți că așa este legea în România! Dar cine și în favoarea cui sunt făcute legile?”, a scris Mariana, o româncă aflată în Olanda de mai mulți ani.

Autoarea postării îi răspunde: ”Aș lua în considerare vorbele dumneavoastră DOAR DACĂ ați fi lucrător în sistemul de apărare al statului român“.

”Ați scris că ați lucrat în MAI, nu în MApN. Dar chiar și așa, nu este admisibil să vă pensionați la 45 de ani.

Câți bani și timp ați cotizat la sistemul de pensii ca să beneficiați de o pensie mai mare decât salariul, de cele mai multe ori? Iar ca psiholog, cât efort ați depus în MAI?“, a replicat Mariana

Altcineva îi răspunde ironic pensionarei MAI: ”Dar puteți munci și în România, doamnă!“.

Doi tineri pensionari MAI vor să își crească fetița în Olanda