Pictorul Liviu Lăzărescu, înmormântat noaptea, cu un excavator, din cauza COVID-19

Pictorul Liviu Lăzărescu s-a stins din viaţă pe 25 martie 2021, la vârsta de 87 de ani, după ce s-a îmbolnăvit de COVID-19.

Iar trecerea prin pandemie pare să ne dilueze respectul și demnitatea umană, făcându-ne să apărem hâzi, animalizați…

Pictorul Liviu Lăzărescu, portretist al Papei Francisc, a fost înmormântat noaptea, cu un excavator, în satul său natal din județul Hunedoara.

Istoricul Dorin Petresc relatează, într-o postare pe Facebook, modul în care pictorul Liviu Lăzărescu a fost înmormântat.

"Domnilor! Datorită unor reguli interpretate inadecvat, vineri, 26 martie 2021, unul dintre cei mai mari pictori români ai României, ilustrul Pictor Liviu Lăzărescu, credincios greco-catolic, portretistul Papei Francisc, a fost inmormantat precum un "borfaș", la Martinesti, jud. Hunedoara, satul său natal!

Domnia sa, care suferise prigoana comunistă, în anii 50-60!

Vineri, 26 martie 2021, în jurul orei 20.00, trupul său neînsuflețit, introdus intr-un coparseu, a ajuns în satul natal. Primăria a intenționat să îl expună în căminul cultural, artistul Liviu Lăzărescu fiind cetățean de onoare al Martinestiului.

Dar, având diagnostic de Covid, l-a scos afară. În plină noapte, i-au dus sicriul la cimitir. Cei care veniseră la priveghi au fost opriti pe la gardul cimitirului. Era după ora 21.00 noaptea.

Nu avea nici groapa săpată, acolo unde odihneau bunicii, părinții și soția sa, fiica renumitului istoric Ioan Moga. Primăria a pus la dispoziție un excavator, care a săpat o groapă, răscolind pământul cu oseminte, la o adâncime de circa 2 metri.

La intunecimea nopții, precum în comunism, în vitregele împrejurări, Preoții greco-catolici și cantorii au fost nevoiți să îl îngroape, să țină Prohodul!

Din câte am aflat de la unii preoți, aceștia au apreciat că, în toată pastorația lor, nu li s-a întâmplat să fie obligați să îngroape un creștin, noaptea. Rușine vouă, autorităților responsabile, pentru că ne-ați reamintit de vremuri pe care le credeam uitate, de "era" comunistă, când Biserica a fost atât de prigonita (Deși s-au făcut sesizări telefonice chiar atunci, nu s-a mișcat un deget!)! Pentru că nu ne cinstiți și onorați valorile!

P.S.: Chiar dacă suntem în pandemie, demnitatea Omului trebuie respectată, domnilor! Că nu suntem simple obiecte!!!", a scris Dorin Petresc în postarea sa de pe Facebook.