Absurdul în România! Cazul Alinei, 9,86 la Bac, dar, pentru că a pierdut un manual, nu se poate înscrie la facultate

Evident că întâmplarea nefericită prin care trece o fostă elevă a unui liceu prestigios din Ploiești pare absurdă, dar poate tocmai de aceea se întâmplă în România… 

Alina Mihaela Brânză, absolventă a Colegiului I. L. Caragiale din Ploieşti cu media 9.86 la Bac, nu poate intra în posesia diplomei de bacalaureat şi a foii matricole pentru că a pierdut manualul de informatică.

Alina susţine că a discutat situația cu directorul liceului, dar că a fost refuzată. Astăzi, 12 iulie, a mers împreună cu tatăl ei din nou la liceu, pentru a încerca rezolvarea situației, dar reezultatul a fost acelaşi – fără manual, Alina nu primeşte diploma şi foaia matricolă.

”Am venit special din concediu pentru că fata mea plângea la telefon. Vă daţi seama ce situaţie. Am mers astăzi (vineri, 12 iulie – N.R.) la şcoală şi mi-au dat ca variantă să fac o copie după manual şi să o aduc aşa la şcoală.

M-au trimis la Biblioteca Judeţeană să iau de acolo un manual pe care să-l xeroxez, dar cartea nu există la ei. Le-am cerut celor de la liceu să-mi dea un manual din depozitul şcolii, dar au spus că nu se poate pentru că biblioteca liceului este închisă”, a declarat, pentru cotidianul Adevărul, Marius Brânză, tatăl elevei.

Alina spune că nici măcar nu este vina ei că a pierdut cartea. Ea susţine că toate manualele pentru ultimul an de liceu le-a primit la finalul clasei a XI-a. Pentru că nu i-au încăput toate în rucsac, a lăsat în dulapul de la şcoală trei dintre cărţi. În toamnă, când a revenit la cursuri fata nu a mai găsit manualele în dulap.

A reuşit să facă rost de două dintre cele trei cărţi pierdute, dar nu şi de manualul de informatică. Situaţia este complicată pentru că foştii săi colegi de clasă au returnat cărţile deja şi numeni nu mai are o copie. Deşi Alina s-a oferit să achite contravaloarea manualului pierdut, directorul liceului nu a acceptat.

Punctul de vedere al conducerii liceului

”Domnul respectiv are soluţia pentru ca fiica dumnealui să aducă manualul de aseară de la ora 19.22. I-am transmis printr-o colegă de-a mea. I-am explicat că poată să tragă la Xerox un manual, aceaşi ediţie şi de la ceeaşi editură de la care a şi primit-o şi pe care poată să-l aducă la şcoală.

Tatăl elevei a venit în dimineaţa aceasta cu scandal la mine şi i-am explicat că avea de aseară rezolvarea la această problemă. Manualul acela se găseşte în momentul acesta la marea majoritate a elevilor de clasa a XI-a, pentru că le-au primit deja. Se poate duce la orice elev de clasa a XI-a, să-l ceară cu împrumut o jumătate de oră şi să-l tragă la Xerox.

Copilul acesta ştia că trebuie să predea manualele din 15 mai. Două luni sunt. Ea zice că dirigintele i-a spus că poate să dea banii pe manuale. Din 291 cât are seria de clasa a XII-a numai ea ştia că poate să dea banii. Nu este voie. Ministerul ne interzice să strângem bani de la copii. Nu putem să strângem acei bani, nu avem unde să-I băgăm, nu avem articol bugetar. În momentul în care termini treaba într-o şcoală trebuie să semnezi o fişă de lichidare”, a declarat Carmen Băjenaru, directorul Colegiului I.L.Caragiale din Ploieşti.

Întrebată dacă elevei i s-a explicat că poate aduce o copie Xerox a manualului lipsă şi nu neapărat manualul original, Băjenaru a recunoscut că fata nu a fost informată în acest sens.

”Eu am nevoie de un manual. Copilul nu a întrebat dacă poate să dea o copie Xerox sau un manual scanat. I s-a spus să dea acelaşi manual. Nu i s-a precizat că trebuie să fie în coperţile acelea de la editură”, a precizat directorul liceului.

În cele din urmă, după mai multe drumuri şi telefoane, Alina a reuşit să găsească o soluţie la unul dintre centrele xerox din Ploieşti, care avea în baza de date copii ale tuturor manualelor de liceu.