Constanța. Un polițist refuză să amendeze persoanele care nu poartă mască: Nu am pregătire de specialitate

Un polițist din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța afirmă că refuză să aplice sancțiuni pentru nepurtarea măștii de protecție, după ce obligativitatea purtării măștii pe stradă a fost instituită din nou, din 8 ianuarie.

”Eu unul indiferent de orice dispoziție dată de șefii ierarhici nu voi controla și nu voi sancționa nici un cetățean român privind autenticitatea măștii purtate. NU am pregătire de specialitate, nu există bază legală în fișa postului meu, NU am pregătire medicală de specialitate”, a scris pe Facebook polițistul, care este agent șef principal de Poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.

După ce i-au remarcat postarea, superiorii săi au decis să demareze o anchetă internă.

”La data de 10 ianuarie a.c., la nivelul instituției noastre au fost demarate verificări prin Biroul Control Intern”. Demersurile reprezentanților IPJ au fost făcute în urma unor sesizări scrie ziarul local ReplicaOnline.

Întrebat cum vor fi verificate măștile și care vor fi indicațiile pentru agenți, Lucian Bode, ministrul de Interne, a precizat că ”nu este nevoie de indicații, ci de lege”.

”Câtă vreme hotărârea CNSU și Hotărârea de Guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine în completarea celor două, polițișii și jandarmii, cei care verifică respectarea acestor măsuri, trebuie să aibă fundament legea, nu indicațiile ministrului”, a declarat Lucian Bode.

Sindicatul Europol a criticat prevederile, considerându-le lipsite de claritate și de logică și i-a sfătuit pe polițiști să refuze să controleze conformitatea măștilor de protecție.

”Pe toată durata pandemiei, profesia de polițist a fost cea mai versatilă. De la intenția ministrului Vela de a împărți Lumina sfântă de către polițiști, identificarea și transportarea celor care sunt surprinși în afara locuinței unde trebuiau să fie carantinați și până la noile sarcini de a verifica măștile de protecție, ne așteptăm ca, în curând, guvernanții să îi pună pe polițiști să efectueze teste PCR, să consulte persoane care prezintă simptome sau, de ce nu, să efectueze operații pe creier acolo unde nu există chirurgi. Viitorul ne aparține!”, au transmis reprezentanții Europol.