Pompier: Medicii au dispărut, intervențiile s-au înmulțit, cazurile, mai dificile în raport cu pregătirea: copii cu convulsii, persoane cu cancer în diferite stadii, epileptici

26 Oct 2019 | scris de Monica Pavelescu

Publicarea clipului video care înfățișează intervenția ISU în timpul tragediei petrecute la Clubul Colectiv din urmă cu patru ani, a produs o reacție intensă în media de socializare din partea a numeroși pompieri, care au încercat să explice faptul că sunt nevoiți să facă față unor sarcini de serviciu din ce în ce mai dificile, în condițiile în care numărul apelurilor este în creștere, iar personalul și calificarea acestuia au scăzut.

Pompier: Medicii au dispărut, intervențiile s-au înmulțit, cazurile, mai dificile în raport cu pregătirea: copii cu convulsii, persoane cu cancer în diferite stadii, epileptici

Iată mesajul pompierului revoltat de condițiile în care este nevoit să lucreze, care pun în pericol nu doar oamenii care au nevoie de ajutor, ci chiar și pe salvatori.

”M-am angajat la pompieri, în București, ca pompier, în anii 2000. Chiar așa mă numeam: servant pompier. Din anul 2008 au început să apară ambulanțele SMURD și în București. Ne-a fost schimbată meseria fără acordul nostru.

Primii colegi care au lucrat pe ele au făcut un curs de trei luni la T. Mureș, după care le-au încadrat ca și paramedici. Restul am facut un curs de trei săptămâni în București. Nu știam nimic!

Inițial se vroiau ambulanțele pentru a merge împreună cu mașinile de stingere sau descarcerare, la cazuri care derivă din meseria de pompier: accidente, persoane blocate sau căzute în casă, incendii. Unele ambulanțe aveau medic, altele (rare) aveau asistent medical.

Ușor, ușor, cazurile la care mergeam au început să devină din ce în ce mai dificile, noi neavînd pregătirea necesară.

După ce în 2010/2011 s-au dat afară bugetari (bineînțeles că, la noi, din operativi), am rămas mult mai puțini, medicii și rarii asistenți au dispărut, intervențiile s-au înmulțit (chiar dublat), cazurile fiind în proporții foarte mari pentru oameni cu calificare, ceea ce noi nu aveam: copii cu convulsii, persoane cu cancer în diferite stadii, epileptici…

Titulatura s-a schimbat din „servant pompier” în „subofițer operativ principal”. Intrai și intri în casa omului și-ți este rusine pentru că nu ai ce ajutor să-i oferi. Această armă a ajutat întotdeauna oamenii, de aceea a fost creată. Acum nu mai reprezintă nimic.

Din 2008 și până astăzi stingerea a fost marginalizată, iar SMURD-ul a înflorit.

Avem aceeași ținută de intervenție ca în 2008, ținută care nu respectă nici o normă de protecție: rezistă la apă maxim zece secunde, iar la foc sau temperaturi mari tinde să se topească pe noi. Când una din mașinile cu apă se defectează, dacă nu o separăm noi, este scoasă din intervenție pentru diferite perioade.

Când o ambulanță se defectează, se aduce în aceeași zi alta și cea defectă merge în service pe loc. S-a întâmplat să se plece și cu ambulanța defectă la caz, trimisi de dispecerat.

Din anul 2015, programul s-a transformat din 24h/72h în 24/48. Suntem din ce în ce mai puțini, în proporție de 90%, încadrăm toți ambulanțele, pe o mașină de stingere au rămas 3-4 colegi. Orele suplimentare nu se compensează cu liberele aferente în totalitate și nici nu sunt renumerate financiar.

În perioada 02.2015 – 08.2016, fiecare angajat operativ (subofițer) a lucrat undeva la 1000 (o mie) de ore suplimentare pentru care nu a fost plătit și pentru care nu și-a luat liber.

Până acum pe o ambulanță se lucra 12h, după care se schimba echipajul. De luna aceasta, s-au băgat în intervenție câte două ambulanțe la fiecare subunitate, iar programul este de 24h cu același echipaj. Oamenii au început să fie epuizați, unii au ajuns deja în spitale.

Marea majoritate avem câte 2, 3 sau 4 funcții într-o tură. Cum ”îndrăznim” să facem rapoarte sau să postăm adevăruri pe diferite rețele sociale, cum suntem chemați la ordin la mai marii ISU BIF. Trăim în teroare!”, este mesajul pompierului, revoltat de condițiile de lucru care pun în pericol viețile victimelor și chiar sănătatea celor care ar trebui să le salveze.