Povestea vieții fetei ucise de cea mai bună prietenă la Mangalia. ”Eu am vrut mereu să merg la școală, să reușesc să îmi fac un viitor”

Povestea vieții fetei ucise de cea mai bună prietenă la Mangalia. ”Eu am vrut mereu să merg la școală, să reușesc să îmi fac un viitor”

Alina Ciobanu este numele fetei de numai 18 ani care a fost ucisă cu sălbăticie de cea mai bună prietenă, la Mangalia. A fost finalul unei vieți pline de greutății din care a încercat din răsputeri să evadeze, să-și creeze un alt destin…

Alina Ciobanu provenea dintr-o familie greu încercată, care-și ducea zilele din ajutorul social, dintr-o comună din județul Vaslui, cu cinci copii și cu un tată alcoolic și violent, .

Povestea ei impresionantă a fost relatată, în urmă cu trei ani, de cotidianul local Vremea Nouă.

”Noi nu am știut ce sunt acelea sărbători. De foarte multe ori dormeam pe afară, pe unde apucam, plânși și nemâncați, am făcut foamea mulți ani la rând. Până acum trei ani, când el (n.r. tatăl fetei) a făcut cel mai mare scandal cu bătăi, nu am mai suportat. Am vorbit și cu mama și am încercat să căutăm soluții să plecăm.

Mama și cu sora mea mai mică au reușit să plece de lângă tata, dar eu am rămas, pentru că nu voiam să mă mut, din nou, de la școală. Nu voiam să pierd colegii și profesorii de la școala din Delești. Am mai fost pentru vreo două luni la școala din Buda, dar nu m-am acomodat acolo.

Pentru siguranța mea de acasă, am încercat și am făcut tot posibilul să “respect regulile”, așa zisele reguli, să mă conformez și să accept modul acesta de viață, astfel încât să îmi pot continua școala. Nu aveam altă posibilitate pe atunci.

În fiecare an mama pleca de lângă el, se ducea la mătușa mea sau la casa părintească a ei, dar de fiecare dată când plecau, eu rămâneam la tata pentru că eu mă gândeam la școală și la faptul că trebuie să continui cumva ca să ajung să fac și liceul și să merg mai departe..

Sunt foarte multe de spus. Prin ce am trecut eu, mama și frații mei… Sunt momente greu de înțeles.. Doar în sufletul nostru se simte adevărata durere prin care trecem mereu. Eu am vrut mereu să merg la școală, să ajung la liceu și să reușesc să îmi fac un viitor cât de cât, își povestea viața adolescenta de 15 ani.

Povestea ei de viațăl a atras atenția omului de afaceri Ionel Sandu, care a decis să o ajute pe fată financiar și moral pentru a-și termina studiile.

Doamne, de ce ne-a fost frică, nu am reușit să o salvăm. Mereu, când venea la noi, o învățam cum să-și aleagă prietenii, cum să se ferească de golani, de proxeneți. O învățam să nu primească de la nimeni nimic, îi spuneam că dacă vrea să meargă la petreceri, să aibă grijă să nu bea decât din sticle nedesfăcute, să nu-i pună nimeni ceva în băutură, că doar știți câte se aud.

Tot timpul am vrut să o învățăm toate acestea, fiindcă știam că nu are un tată responsabil care să-i dea o povață. Și știu că astfel de tinere sunt o pradă ușoară pentru proxeneți și pentru toată fauna aceasta de infractori, care mișună prin România.

Alina intra în clasa a XII-a și ne pregăteam s-o sprijinim să intre la facultate. Fiindcă noi i-am spus că o s-o sprijinim până va ajunge la banii ei. Acum aflu că a fost la mare, la muncă.

Dacă știam că vrea un job sezonier îi ofeream eu unul, la mine la firmă. O puneam la un depozit să pună prețurile, să șteargă de praf produsele din expoziția noastră, să dea cu o mătură. Mi-a dat un mesaj că pleacă la mare, dar nu știam că se duce să muncească. Probabil că s-a gândit să nu ne mai încarce și cu problemele ei.

Alina era pentru noi, cei de la Radical Grup, ca și copilul nostru. De când am decis s-o ajutăm, în fiecare lună venea la noi, îi dăruiam cele de trebuință, vorbeam cu ea. Ea ne arăta carnetul cu note.

Era foarte silitoare și niciodată nu a făcut vreun pas greșit la școală”, a declarat omul de afaceri, în stare de șoc, după aflarea veștii că Alina a fost omorâtă de cea mai bună prietenă, în timp ce muncea pe litoral.

”Am primit, cu câteva zile în urmă, un mesaj de la ea și mă ruga să-i găsesc o garsonieră de închiriat până pe 15 septembrie când începea școala, că vrea să se întoarcă de la mare. Și i-am spus să vină acasă, c-o rezolvăm. Ca niciodată, mi-a răspuns cu mulțumesc și mi-a atașat o inimioară.

Acum, după ce-mi spuneți dumneavoastră, îmi dau seama că acela a fost mesajul ei de adio, pentru noi cei de la Radical Grup, care i-am fost ca o familie în toți acești ani”, a declarat Ionel Sandu pentru Vremea Nouă.

Omul de afaceri a mai spus că Alina era de o corectitudine ireproșabilă, dând și un exemplu concret în acest sens.

”Noi aveam cu Alina o înțelegere. În fiecare lună îi dădeam banii pe cazare și masa la cantină, vreo 700 de lei și îi mai dădeam bani de buzunar. La fiecare început de an școlar, îi cumpăram tot ce-i trebuie.

Ei, în urmă cu ceva timp, mi-a zis să nu-i mai dau 700 de lei, ci doar 400 de lei, deoarece un ONG i-a oferit suma de 300 de lei pe termen de trei luni. Am fost atât de impresionat și i-am spus să ia tot 700 de lei și să facă ce vrea cu ei.

Vă dați seama ce om corect era această fată chinuită.Dar iată că bunul ei simț nu a ajutat-o, a ajuns în mâinile criminale ale prietenei sale, care i-a curmat viața fără nicio remușcare.

În loc să o ajut să meargă la facultate, acum ne pregătim de înmormântare. Fiindcă nici nu concep ca altcineva să se ocupe de înmormântarea ei. E ca și copilul nostru, al firmei”, a mai declarat Ionel Sandu pentru Vremea Nouă.