Preotul Visarion Alexa, eliberat. Clericul fusese reținut după ce o femeie a depus plângere că a agresat-o sexual la spovedanie

Preotul Visarion Alexa, parohul bisericii ”Pogorârea Sfântului Duh” din București, a fost reținut de polițiști după ce o femeie a depus plângere că a fost agresată sexual în timpul spovedaniei.

Ulterior, instanța a respins propunerea de arestare preventivă și a dispus măsura controlului judiciar.

Plângerea împotriva preotului a fost depusă de o femeie în vârstă de 37 de ani pe data de 17 august, data la care autoritățile au deschis ancheta. 

Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, care a declarat că Arhiepiscopia va începe luni o anchetă proprie în acest caz. 

”Vă pot spune mai întâi că vestea este una absolut șocantă. Personal nu cunosc niciun amănunt legat de acest caz aflat acum in sfera de cercetare a autorităților care îl anchetează.

Vă pot spune doar ca Arhiepiscopia Bucureștilor va începe la rândul ei o anchetă independentă.

Dacă acuzațiile aduse preotului menționat vor fi confirmate de autoritățile judiciare, cazul său va fi judecat și de autoritățile bisericesti in cadrul Consistoriului bisericesc”, a declarat Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române. 

Reprezentantul Patriarhiei  declarat că până la confirmarea culpei prin finalizarea anchetei derulate de autoritățile abilitate, prima măsură luată împotriva prelatului este ”suspendarea de la slujirea preoțească”.

Mariana Mihai, avocata părintelui Visarion Alexa a declarat că cei doi se cunoșteau de doi ani de zile și comunicau non-stop.

Ea afirmă că între cei doi a ”existat o discuție, nu neapărat o agresiune” și că incidentul ar fi avut loc în luna aprilie, iar femeia ar fi depus plângerea pe 20 iulie, ultima zi în care o putea face.

Poliția Capitalei a transmis un comunicat de presă, prin care a anunțat că bărbatul în vârstă de 46 de ani a fost reținut pentru 24 de ore pe data de 16 septembrie.

”În data de 17 august a.c., poliţişti din cadrul Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București – Secția 20 Poliție au fost sesizați, prin plângere, de către o femeie, despre faptul că un bărbat, în vârstă de 46 de ani, ar fi agresat-o sexual.

Polițiștii au demarat de îndată investigațiile, iar ulterior, în data de 16 septembrie a.c., bănuitul a fost condus la sediul subunității pentru audieri. În baza probatoriului administrat, cel în cauză a fost reținut pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentat instanței cu propunere legală.

Activitatea polițiștilor a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Capitalei.

Cercetările sunt continuate de polițiștii din cadrul Secției 20 Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, sub aspectul săvârșirii infractiunii de agresiune sexuală.